Flere smittede, mindre kunnskap

F16-03-025.eps

Generalsekretær i HivNorge, Ann-Karin Kolstad.

Det er rundt 80 prosent flere hivsmittede i Norge i dag enn det var for ti år siden. Samtidig vet folk mindre om hiv enn før. Det gjelder spesielt de yngste, skriver nrk.no.

Nordmenn vet mindre om hiv i dag enn de gjorde tidligere, viser en undersøkelse publisert av Helsedirektoratet i desember.

Dette skjer samtidig med at antallet hivsmittede har økt kraftig de siste ti årene. Ved inngangen til 2005 var det 3 044 som levde med diagnosen i Norge. I dag er det flere enn 5500.

- Særlige blant unge er kunnskapsnivået mye lavere enn det var for 10 - 20 år siden. Det er nesten tilbake på 80-tallsnivå, sier Ann-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge.

Kolstad, frykter at manglende kunnskap kan være en av grunnene til at det er flere hivsmittede i landet nå enn for ti år siden.

- Det er nok en medvirkende årsak. Vi må snakke mer om at det er helt greit å ha sex, men også om hvordan du beskytter deg, sier hun.

- Hiv er ingen dødsdom lengre. Mange av oss som er under vellykket behandling er ikke smittsomme en gang, sier Dan-Henning Ness.

Han er en av dem som lever med hiv i Norge i dag og har valgt å være åpen om sykdommen i bloggen hiv-aktivisten.

Nessmener myndighetene og hiv-organisasjonene har en stor jobb å gjøre for å øke kunnskapen om hva det vil si å møte en som er hivpositiv.

- Hvis vi får opp kunnskapsnivået vil det kunne virke preventivt, i tillegg til at det ville bidra til å fjerne stigma om oss som er hivpositive, sier Ness.

- I dag kan hivpositive leve både godt og lenge med smitten i kroppen. Medisinene som tilbys i dag gjør dette mulig, legger han til.