Sukker er den store synderen

F16-01-040.eps

Foto: Yay Micro

Kariesforebygging fokuserer i for høy grad på fluor og munnhygiene og for lite på reduksjon av sukkerforbruket, og det til tross for at det er overveldende evidens for at sukker spiller den absolutte hovedrollen i utvikling av karies, skriver det danske Tandlægebladet, og viser til en rapport som nylig er publisert i Journal of Dental Research.

Rapporten diskuterer årsaken til at forebygging ikke først og fremst handler om sukkerinntak, og de engelske forskerne mener at dette kan skyldes flere faktorer:

En årsak mener de kan være at forskere feilaktig betrakter karies som en multifaktoriell sykdom. Det er den ifølge rapporten ikke, og faktorer som fluor og munnhygiene ville ifølge forskerne ikke være aktuelle hvis man fjernet sukker.

En annen årsak kan ifølge rapporten være at der står store industrielle sukkerinteresser på spill, og at de kan være årsak til det de kaller «vitenskapelig forvirring».

Verdens helseorganisasjon, WHO, har for øvrig vedtatt retningslinjer for sukkerinntak hos både barn og voksne. For barn anbefaler WHO at sukkerinntaket holdes under 10 prosent av det daglige energiinntaket. Grensen er satt med hensyn til utvikling av både overvekt og karies.

Kilde: Sheiham A, James WP. Diet and Dental Caries: The Pivotal Role of Free Sugars Reemphasized. J Dent Res 2015; 94: 1341 - 7.