Overdose skyldes tannpine

F16-01-041.eps

Foto: Yay Micro

Overdose av paracetamol skyldes ofte tannpine, skriver det danske Tandlægebladet. Ønsket om at bli kvitt smertene etter en tannekstraksjon er en hyppig årsak til ufrivillig overdose av smertestillende medisin. Det viser en undersøkelse fra Northern General Hospital i Sheffield, som den svenske Tandläkartidningen omtaler.

Sykehuset har analysert alle tilfeller av utilsiktede overdoser av paracetamol gjennem to år, og 116 pasienter inngikk i studien. Hele 41 prosent av pasientene hadde tatt smertestillende medisin på grunn av smerter etter tannekstraksjon, hvilket gjorde dette til den mest hyppige årsak til forgiftning.

Til sammenligning hadde to av 10 pasienter tatt smertestillende på grunn av psykiatriske diagnoser, mens én av ti hadde tatt smertestillende på grunn av ryggsmerter.

Resultatene understreker, ifølge undersøkelsens forfattere, at tannleger bærer et stort ansvar for å orientere pasienter om bruken av smertestillende, i tillegg til at de skal være oppmerksomme på tidlige tegn på forgiftning.

Forgiftningssymptomene blir utviklet med en latenstid på 1 - 3 døgn og omfatter blant annet: Appetittløshet, kvalme, oppkast, blek hud, samt misfarging av urin og avføring.

Kilde: Promedicin.dk