Kongens gullmedalje

F15-08-021.eps

Hanna Tianen. Foto: Jonas Wengenroth, OD/UiO.

Postdoktor Hanna Tiainen ved fagavdeling for biomaterialer tildeles Kongens gullmedalje for sitt arbeid med benreparasjon, gjennom doktorgradsavhandlingen: «Ceramic TiO2 Scaffolds for Bone Repair» fra 2013.

I sin doktorgrad forsket Tiainen på et keramisk, porøst materiale som kan stimulere separerte bendeler til å gro sammen igjen. Metoden er aktuell for personer som har mistet eller måttet fjerne bendeler, for eksempel som følge av kreft.

- Jeg er veldig glad. Det er selvfølgelig stor prestisje å skulle få motta denne prisen, men mest av alt er det en viktig utmerkelse for hele fagavdelingen. Vi jobber hardt alle sammen, så det er viktig og fint med en påskjønnelse for det, forteller Tiainen.

Som postdoktor er Tiainen blant annet involvert i videre forskning på stimulering av benreparasjon gjennom vekststativer og geler, overflatemanipulering av tannimplantater, og utvikling av celler i vektløs tilstand.

Et viktig bidrag til forskningslitteraturen

Et kriterium for tildelingen av Kongens gullmedalje er at det må være en ung forsker, under 35 år ved ferdigstillelse av arbeidet. Vedkommende skal ha levert et arbeid «anerkjent som et virksomt bidrag til fagfeltets forskningslitteratur».

Tiainens doktorgradsavhandling inneholder sju fagfellevurderte og publiserte arbeider, der hun er førsteforfatter på seks av dem. Blant disse er hun førsteforfatter på en artikkel publisert i Acta Biomaterialia i 2012. Tidsskriftet har en impact factor på 6,0.

Prisen tildeles noen på Det odontologiske fakultet hvert annet år og det er fakultetet selv som nominerer kandidatene. Forskning på ulike materialer som kan reparere ben er for tida et av Det odontologiske fakultet sine satsingsområder.

Tiainen mottok prisen under årsfesten til Universitetet i Oslo den 2. september.