Tannlegene topper pasientklagestatistikken

F15-08-023.eps

Bildet viser statistikken over medholdssaker innen odontologi for perioden 2009 - 2014 og er hentet fra NPE-rapporten

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har publisert ny rapport med oppdatert statistikk for pasientklager innen privat helsetjeneste. Odontologi topper statistikken og utgjør cirka halvparten av antall klagesaker.

Etter seks år med tannlegesaker har NPE mottatt 2 491 erstatningskrav og utbetalt 90 millioner i erstatning. Klagesaker innen odontologi gikk opp fra 370 saker i 2014 fra 248 i 2013, mens medholdsprosenten i tannlegesakene er gått ned fra 43 til 37 prosent.

Høye tall må sees i riktig perspektiv

All medisinsk behandling, inkludert tannbehandling, innebærer en viss risiko for uventede, uforutsette og uønskede resultater. Tannlegeforeningens mål er at forekomsten av slike skal minimeres så langt som overhodet mulig. Dette jobber vi kontinuerlig med. Enhver klage er selvsagt en for mye, og Tannlegeforeningen (NTF) jobber for høy faglig standard på tannlegearbeid både gjennom obligatorisk etterutdanning, etiske regler og kvalitetsutviklingsarbeid, sier NTFs president Camilla Hansen Steinum

- Vi registrerer at tannlegene står for det største antallet av pasienthenvendelser i NPE-statistikken, sier Steinum, men påpeker at klager på offentlige helsetjenester ikke er med i NPEs statistikk, og at tallene ikke er spesielt høye sett i lys av hvor stor del av befolkningen som benytter seg av de private tannhelsetjenestene.

- Siden omkring 80 prosent av den voksne befolkningen går til tannlege årlig, så innebærer dette at privat tannhelsetjeneste behandler mer enn tre millioner personer hvert år, og har opp mot fem millioner pasientbesøk i året, noe som er betydelig høyere enn de fleste andre private helsetjenester. Da er ikke 365 innkomne saker og 108 medholdssaker så ille, påpeker hun. Estimatet er beregnet slik: 3 100 tannleger, åtte pasienter per dag per tannlege, og 200 arbeidsdager.

35 prosent av medholdssakene skyldes mangelfull/manglende behandling (inkludert behandling som ikke er godt nok utført, slik som dårlig tilpasning av bro/krone, ikke bruk av kofferdam eller feil utført rotfylling). I ni prosent av medholdssakene er konklusjonen overbehandling eller manglende grunnlag for utført behandling. I syv prosent av medholdssakene var grunnen mangelfull journalføring.

NPE-rapporten kan leses på http://tannlegeforeningen.no/ViewFile.aspx?id=5958