Nye ansettelseskontrakter

Den 1. juli ble det publisert nye ansettelseskontrakter på NTFs nettsted, www.tannlegeforeningen.no. Her har innloggede medlemmer tilgang til ansettelseskontrakter med kommentarer. Det er laget fire ulike ansettelseskontrakter for ansettelse av henholdsvis tannlege, tannpleier, tannhelsesekretær og assistent/klinikkassistent.

Det skal lages skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold. Arbeidsmiljøloven (AML) § 14 - 6 stiller minimumskrav til innholdet i den skriftlige avtalen. Alle ansettelseskontraktene er naturligvis laget i tråd med arbeidsmiljølovens krav til hva en ansettelseskontrakt skal inneholde. I tillegg har det vært ønskelig å orientere om forhold som kan være av betydning for arbeidsforholdet utover minimumskravene. Det er også prioritert å få med det som er spesielt for ansettelsesforhold i tannhelsetjenesten, som at det er arbeidsgivers ansvar å melde arbeidstaker inn i Norsk pasientskadeerstatning (NPE), provisjonsbestemmelser, rett til kursdeltakelse og taushetsplikt.

Endringer i AML fra 1. juli 2015

De nye ansettelseskontraktene tar høyde for endringer i arbeidsmiljøloven (AML) som trådte i kraft 1. juli i år. Den største endringen består i at det nå er adgang til å ansette midlertidig, selv om fast ansettelse fortsatt er den klare hovedregelen.

Ved midlertidige ansettelser på generelt grunnlag (altså uten vilkår) gjelder en karantenetid på 12 måneder. Det betyr at når den midlertidige ansettelsen opphører etter 12 måneder, må det gå ytterligere 12 måneder før ny midlertidig ansettelse kan skje. Dette gjelder for oppgaver av samme art innen virksomheten. Arbeidstakere som er ansatt i strid med karantenebestemmelsen kan kreve fast ansettelse. Det gjelder også en kvotebegrensning ved midlertidig ansettelse på generelt grunnlag. Slike avtaler kan omfatte inntil 15 prosent av arbeidstakerne i virksomheten. Det avrundes oppover, slik at det kan inngås avtale med minst én arbeidstaker.

Midlertidig ansettelse på generelt grunnlag er et av alternativene som kan velges i NTFs ansettelseskontrakter, i tillegg til fast ansettelse og ansettelse som vikar.

Forskjellen på tannhelsesekretær og assistent/klinikkassistent

Det er utarbeidet ulike ansettelseskontrakter for tannhelsesekretærer og assistenter/klinikkassistenter, fordi tannhelsesekretærer er autorisert helsepersonell. Hjelpepersonell uten autorisasjon kan ikke ansettes som tannhelsesekretær, og skal ikke meldes inn i NPE.

Mønsteravtalen kan anvendes for både tannhelsesekretærer og assistenter/klinikkassistenter, som en del av det individuelle ansettelsesforholdet. Det er også mulig å benytte Mønsteravtalen som en tariffavtale, mellom virksomheten og Parat.

I begge ansettelseskontraktene legges det opp til at arbeidsgiver følger Mønsteravtalen, men annet kan avtales i det enkelte tilfelle. Det er lagt opp til at arbeidsgiver på enkelte punkter kan velge lovens minimumsløsning. Dette fremhever også de punktene hvor Mønsteravtalen gir arbeidstaker bedre rettigheter enn det som følger av lovgivningen. NTF anbefaler medlemmene å følge Mønsteravtalen. Mønsteravtalen er NTFs bidrag til å sørge for ordnede og gode lønns- og arbeidsvilkår for sekretærene. NTF mener det er i tannlegebransjens interesse å følge Mønsteravtalen, som kan være et rekrutteringsfortrinn for å tiltrekke dyktige sekretærer.

Tannlege/tannpleier

For tannleger og tannpleiere finnes det ingen veiledende avtale eller tariffavtale. I ansettelseskontraktene for tannpleier og tannlege er det lagt opp til at partene har valgmuligheter, slik at det kan avtales bedre arbeidsvilkår enn det som følger av lovens minimumsløsning. Dette gjelder betaling for overtid og lengde på pauser, ferie og fri.

Kommentarer

Kontraktene er laget med utfyllende kommentarer. Punktene i kommentarene er utformet slik at de skal kunne leses uavhengig av avtalen, og dermed også kan brukes som oppslagsverk av både arbeidsgiver og arbeidstaker. Kommentarene søker også å gi svar på ofte stilte spørsmål i forbindelse med ansettelsesforhold, som adgangen til å avtale prøvetid, ferielovgivning, rett til pauser m.m. Det oppfordres til at både arbeidsgiver og arbeidstaker setter seg nøye inn i kommentarene for å ha et godt avtalegrunnlag.

Annen informasjon på tannlegeforeningens nettsted

I denne forbindelse kan det også nevnes at nettsidene til jus og arbeidsliv på www.tannlegeforeningen.no er oppdatert. Både arbeidsgivere og arbeidstakere kan finne relevant informasjon om arbeidsrettslige og helserettslige problemstillinger.