Hjerterisiko ved perio

F15-03-026.eps

Foto: YAY Micro

En amerikansk studie med nærmere 40 000 deltakende kvinner styrker sammenhengen mellom periodontitt og hjerte-kar-sykdom, skriver den svenske Tandläkartidningen.

Women's Health Study, WHS, har fulgt 40 000 sykepleierutdannede kvinner siden 1992 - 95. Kvinnene er 45 år eller eldre og har aldri hatt hjerte-kar-sykdom. Studien har sett både på dem som hadde periodontitt ved studiestarten og dem som utviklet det under studiens gang.

Studien viser tydelig at det finnes felles risikofaktorer mellom periodontitt og hjerte-kar-sykdom ettersom de som hadde eller fikk periodontitt ofte var eldre, oftere var overvektige eller fete, oftere var røkere eller tidligere røkere og mosjonerte mindre. Dessuten hadde de oftere høyt blodtrykk, diabetes og høy kolesterolverdi.

Også justert for alt dette hadde de kvinnene som hadde periodontitt en tydelig forhøyet risiko for også å få rammes av hjerte-kar-sykdom. Risikoøkningen var 27 prosent for dem som hadde periodontitt ved studiestarten og 40 prosent for dem som utviklet det under studiens gang.

Forskernes konklusjon er at nylig debutert periodontitt gir en minst like stor risiko for fremtidig hjerte-kar-sykdom som eksisterende periodontitt hos middelaldrende kvinner.