Kjeveortopedien i distriktene

Jeg skriver dette innlegget som ordfører i regionsenterkommunen Tynset, hvor vi har hatt kjeveortoped i 35 år, men hvor praksisen ble avsluttet for cirka fem år siden. Det har vist seg å være veldig vanskelig å rekruttere en kjeveortoped til distriktet for å overta praksisen til Helge Årtun. Vi har hatt godt samarbeid med fylkestannlegen for å prøve å få dette til, også med å rekruttere utenfor landets grenser, men har ikke lyktes ennå. Nedslagsfeltet for en slik praksis vil være hele vår region, med til sammen minst åtte kommuner fordelt på seks i Nord-Østerdal i Hedmark og to i Sør-Trøndelag. Foruten tannklinikkene til fylkeskommunen, er det flere private tannklinikker i regionen, men da altså ingen kjeveortopeder.

Hvorfor engasjerer jeg meg i dette tema? Jo, dette er en svært viktig virksomhet som vi har satt stor pris på i 35 år, hvor våre unger, ungdommer og befolkningen for øvrig kan få utført tjenester nært der de bor. Det vi har sett den senere tid er at elever og unge må bruke hele dager for å komme til en kjeveortoped og hjem igjen. Nærmeste for oss er Elverum og Trondheim; det vil si cirka 2,5 timer reise hver veg. I tillegg vet vi at mange barn trenger å ha med seg en voksen på disse turene, og da blir det også mange dagsverk arbeid som går tapt, fordi vi ikke har denne tjenesten i vår region.

Det har vært arbeidet med å få noen til å overta praksisen til kjeveortoped Helga Årtun, og han har stilt til disposisjon sine lokaler og utstyr, samt at han har sagt at han kan være med i en overgangsperiode, selv om han er pensjonist.

Jeg skriver dette for å få satt denne saken på dagsorden, og jeg tror det kan være flere regioner som sliter med de samme problemer. Håper vi sammen kan synliggjøre hvor viktige slike funksjoner er, for vi merker det veldig tydelig når de ikke er der. Alle gode forslag til løsninger på utfordringen mottas med takk. Med hilsen en ordfører som i sin tid fikk meget god hjelp hos kjeveortopeden, og da kun trengte å ta en time fri fra skolen for å få hjelp.

BersvendSalbu 

Bersvend.Salbu@tynset.kommune.no

Hjertelig hilsen Ordfører i Tynset kommune