Tannkrem for enhver smak

I den norske nettbutikken Altshop, selges tannkrem med navn som Earthpaste og Tea Tree tannpasta. Mens Lilleborg for det meste selger fluortannpasta, har de et fluorfritt alternativ de også.

I butikkhyllene er vi vant til å se ordinære tannkremtuber. Men i helsekosten og i helsekostbutikker på nett blir det vanligere å se et alternativ til disse. I Altshop selger de flere typer tannpasta med kun naturlige ingredienser. Her er hverken fluor eller skummemiddelet, Sodium Lauryl Sulfate med i innholdsfortegnelsen.

- Vi var først ute med Earthpaste, og har solgt disse tannkremene i et par år nå. De er veldig populære, og har solgt bra. Tennene belastes ikke med kjemikalier, såpestoffer eller fluor, sier daglig leder i Altshop, Kjetil Dreyer.

Positive tilbakemeldinger

Prisen på de alternative tannkremene er langt høyere enn prisen for ordinær tannpasta.

- Det er som følge av kvaliteten. Dessuten er importkost og varekost produsert i denne skalaen, også høyere, sier han.

- Mener dere at de forebygger hull?

- Det jeg kan si er at vi har fått gode tilbakemeldinger, og har sett at tannkremene har en forebyggende effekt på munnhelsen. Earthpaste er basisk, og fjerner syre i munnen. Den er skånsom, og har leire som er renset med vann og eterisk olje. Denne leiren mineraliserer tennene, sier han.

Å teste ordinær tannpasta opp mot for eksempel Earthpaste vil trolig ikke bli tillatt av REK, etisk komité. På grunn av den gode dokumentasjonen til fluor, vil da gruppen som ikke bruker det bli mindre beskyttet. Firmaet bak Earthpaste skal heller ikke ha foretatt noen kliniske studier.

- Hver enkelt får prøve selv, sier Dreyer.

Dreyer mener fluor er skadelig, og er kritisk til de kommersielle kreftene bak. Selv gir han ikke fluortannkrem til sine barn.

- Jeg vil ikke ha fluor i kroppene deres. Barn svelger tannpasta, og får da kjemikalier, fluor og såpestoffer i kroppen. Og fluortabletter skal ikke barn ha i noen sammenheng, sier han.

Følger helsemyndighetene

Lilleborg står bak tannpastamerkene Solidox og Pepsodent i Norge.

- Hvorfor tror dere enkeltpersoner er så redde for fluortannkrem?

- Det kan ha sammenheng med at fluor i høye konsentrasjoner er helseskadelig. Men det anbefalte nivået i tannkrem er veldokumentert og trygt, sier Anne Gjemdal, informasjonssjef i Lilleborg.

Til dem som ikke behøver, eller ikke ønsker fluor, har likevel Lilleborg et alternativ.

- Vi har tilbudet Solidox uten fluor. Etterspørselen etter denne varianten er derimot meget lav, sier Gjemdal.

Hun synes det er fint at forbrukerne har et mangfold å velge blant.

- Men jeg vil understreke at Lilleborgs anbefaling er fluortannkrem, i tråd med anbefalingen fra norske helsemyndigheter. Effekten mot karies er grundig dokumentert. Den har bidratt betydelig til bedringen av tannhelsen, og generasjoner har vokst opp nærmest uten hull i tennene. Alle ingrediensene i våre tannkremer er godt dokumenterte også i henhold til et strengt europeisk regelverk. Lilleborg har heller ikke triklosan i noen av våre tannkremer, siden det er en ingrediens som står på bekymringslisten, sier Gjemdal.

Fakta

Visste du:

* Henry Trendley Dean og hans team oppdaget på 1930-tallet hvordan fluor i drikkevannet kan forhindre karies.

* I Afrika er det rikelig med fluorid i vann, derfor har mange afrikanere dental fluorose.

* Det er mange dypvannsbrønner i Østfold som har naturlig fluor i vannet.

* I Sveits har det siden 80-tallet, vært vanlig med fluor i salt. Fluor virker da gjennom spyttet.

GuriHaram