Uenighet om ny skolemat

F14-10-027.eps

Det danske forskningsprosjektet OPUS hevder å ha påvist at ny nordisk mat som skolemat er sunnere enn de tradisjonelle matpakkene, skriver forskning.no.

Et forsøk med 834 skolebarn i alderen åtte til elleve år over tre måneder, med to mellommåltider og en varm lunsj etter prinsippene om lokale, økologiske råvarer og mer nøtter, grønt og fisk - gjør elevene sunnere enn når de spiser matpakker hjemmefra hevder OPUS.

og viser til at elevene fikk litt lavere blodtrykk, mindre fett i blodet og en litt bedre insulinfølsomhet. Men så enkelt er det ikke, påpeker andre, som mener at forsøket bare viser at skolemat er bra for elevene, ikke hvilken mat.

- OPUS sammenligner ny nordisk hverdagsmat med en vanlig matpakke. Det er et problem fordi vi vet at en del barn ikke spiser matpakke hver dag. Det vil si at de bare kan gi dokumentasjon for at det hjelper å gi barn mat, mener en.

- På tre måneder økte livmålet med en halv centimeter i barnas livmål, og det er mye for et barn. Så resultatene er ikke entydig gode, sier en annen.

Forsøket viste ingen kortvarig effekt for det primære i undersøkelsen: det metabolske syndromet; et samlet mål for risikoen for å utvikle livsstilssykdommer. Den samlede effekten på kolesteroltallene var også nøytral, ifølge forskerne selv.

Leder av skoleforsøket, Kim Fleischer Michaelsen, er enig i en del av kritikken.

- Vi har aldri sagt man ikke kan gjøre det samme med andre råvarer. Dette er ett eksempel på et sunt kosthold, sier Michaelsen, som er professor i barneernæring ved Københavns Universitet.

- Vi kan heller ikke utelukke at det har en effekt at barna har vært med på kjøkkenet og har vært med på å servere maten. Vi tror det hjelper at barna deltar, men det kan vi ikke si med sikkerhet, sier Michaelsen.

Forskningen i OPUS er finansiert av Nordea-fondet med 100 millioner kroner. I spissen for prosjektet står professor ved Københavns Universitet Arne Astrup og Kim Fleischer Michaelsen.

Den danske TV-kokken Claus Meyer har stått i spissen for utviklingen av ny nordisk hverdagsmat til prosjektet.