Hannemor Koppang

Så forlot hun oss - studiekameraten, vennen, dr.odont., oralpatologen, professoren Hannemor Koppang ved det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo. Som tannlegestudent var hun briljant, fikk Norges beste tannlegeeksamen gjennom tidene med innstilling til kongen. Hun kjørte med sin scooter til Det kongelige slott for å motta utmerkelsen av kong Olav.

Det var patologiprofessor Torvald Stokke ved fakultetet som lyktes i å overtale henne til en vitenskapelig karriere. Og med utrettelig energi, solide kunnskaper og en vitenskapelig innsats av høyeste klasse ble hun norsk oral patologis «vidunderbarn». Utenlandsopphold i Tyskland og USA bidro til å perfeksjonere henne i hennes spesialgebet. I 1981 ble hun utnevnt som professor i generell og oral patologi, den første kvinnelige professor ved Oslo-fakultetet. Oralpatologisk diagnostikk ved Laboratorium for patologi ble hennes viktigste arbeidsområde, men hun var minst like opptatt av vitenskapelige problemstillinger, veiledning av andre forskere, undervisning og formidling.

Hannemor Koppangs forelesninger i oral patologi er legendariske, krydret av hennes bergenske tungemål, kunnskapsrikhet, og med hennes fabelaktige evne til å gjøre det vanskelige forståelig. Hun skrev og tegnet nesten like mye på tavlen som hun foreleste og var alltid åpen for kommentarer og spørsmål. Litt rart å tenke på at opp mot en tredjedel av norskutdannede tannleger i sin studietid har fulgt, gledet seg over og lært av hennes forelesninger i oral patologi.

Som studiekamerat, venn og kollega var Hannemor Koppang i særklasse. Alltid i godt humør, lyttende og hjelpsom. Direkte som 19-åring fra U. Pihls skole i Bergen til studiet ved Norges tannlegehøyskole i Oslo, ble hun en meget aktiv deltaker i studentmiljøet både i Studentersamfunnet ved Norges Tannlegehøyskole (som det het den gang), på Tannlegehytta i Nordmarka og i et bredt studentmiljø for øvrig gjennom sine hybelvenner i studentbyen på Sogn. Hun var med på studentutvekslinger og faglige og andre studentsammenkomster både i København, Malmø og Stockholm, likeså en aktiv deltaker i tannlegestudentenes revy «Cabaret Miserable».

Hun giftet seg med professor Rolf Koppang og de fikk sønnen Erling Olaf. En lykkelig og harmonisk tid. Men helseplagene lurte i det fjerne. Hun fortsatte likevel i uforminsket tempo, selv etter at hun ble pensjonist, med sin kompetanse i den virksomhet der hun var i verdensklasse: Oralpatologisk diagnostikk.

Den 12. juni 2013 døde Hanna Petra Strømme Koppang, nesten 75 år gammel.

Harald Ulvestad