Bortkastet forebygging?

Ill: Yay Micro.

To store danske studier konkluderer med at jevnlig helsesjekk er bortkastet. Undersøkelsene er gjort av Glostrup Hospital og Det Nordiske Cochrane Centeret, skriver bladet Fysioterapeuten.

- Forebyggende tiltak spiller en viktig rolle i helsemyndighetenes forsøk på å redusere folks risiko for å bli kronisk syke og dø før tiden. Men det har ingen effekt, konkluderer Torben Jørgensen, som er avdelingssjef ved forskningssenter for Forebyggelse og Helse ved Glostrup Hospital.

13 000 dansker fikk tilbud om helsesjekker der man målte alt fra syn og lungefunksjon til kolestroltall. Legene brukte målingene til å vurdere hvor stor risiko deltakerne hadde for å bli rammet av for eksempel kreft.

Forskerne la en plan for hva deltakerne skulle gjøre for å forbedre helsen og tilbød støtte i form av røykestoppkurs og undervisning i kosthold og mosjon. Men det førte ikke til bedre helse.

Det Nordiske Cochrane Center kom til samme resultat i sin undersøkelse, etter å ha gransket 14 studier med totalt 180 000 personer.