Bonus og ekstra fri til tannlegene

Finnmark hadde veldig høy turn-over tidligere. - Men nå er tannlegene mer stabile, selv om noen slutter etter et par år, sier fylkestannlege Torill H. Lauritsen i Finnmark fylkeskommune.

Vi opplever at mer fri med lønn og god bonus virker. Alle tannlegene i vårt fylke får 50 timer ekstra fri med lønn etter ett år, og 100 timer fri med lønn i løpet av tredje år. Tannlegene får også 11 prosent av netto innbetalt pasienthonorar på klinikken utbetalt som bonus, sier fylkestannhelsesjef Torill H. Lauritsen i Finnmark fylkeskommune.

Oppland

- Fra høsten 2012 til høsten 2013 hadde vi rundt 15 prosent turn-over på våre til sammen 50 stillinger, sier fylkestannlege Bjørn Ellingsæter i Oppland fylkeskommune.

Dette fylket har mye mindre utskifting av tannleger enn Hedmark som mister en av tre, selv om disse nabofylkene er veldig like på mange måter.

Inn til Bergen

- I den grad vi har turn-over, er det tannleger som arbeider i en klinikk i distriktet og som ønsker å flytte hjem til Bergen eller området omkring byen, sier fylkestannlege Arne Åsan i Hordaland.

- Nesten alle tannlegene våre har sin utdanning fra Universitetet i Bergen, og har av den grunn «slått rot» i Bergen. De innser at de som nyutdannet må begynne ute i distriktet, før de får arbeid i byen.

Tannhelsetjenesten i Hordaland har om lag 140 tannleger, og av disse sluttet åtte tannleger i 2012, fordi de flyttet ut av fylket eller gikk over i privat praksis. Det var derimot 25 tannleger som byttet arbeidsplass internt i tannhelsetjenesten i Hordaland.

80 prosent kvinner

- I Rogaland har vi 80 prosent kvinnelige tannleger og 20 prosent mannlige. Når kvinnene skal ut i svangerskapspermisjon, kan vi ha problemer med å skaffe vikarer, avhengig av hvor sentralt klinikken ligger.Men vi har ikke høy turn-over i vårt fylke, sier assisterende fylkestannlege Eivind Hauge i Rogaland.

Sør-Trøndelag

- Turn-over er ikke lenger noe problem hos oss i Sør-Trøndelag, sier fylkestannlege Inger T. Melø.

- Men vi har i det siste et par tilfeller av at tannlege, ansatt på en tannklinikk i distriktet, har søkt seg til Trondheim eller nærmere Trondheim. Hvorvidt det er en trend, er for tidlig å si.

- Hittil har vi klart å besette de fleste vikariatene. Men med den naturlige turn-over, hvor pensjonister blir erstattet av unge medarbeidere, kan det bli problemer med å få vikarer når antall foreldrepermisjoner øker, sier fylkestannlege Melø i Sør-Trøndelag.

Østfold

Turn-over er heller ikke noe problem i Østfold.

- Ni tannleger har sluttet hittil i år. Fire av de ni gikk av med pensjon. Fem sluttet av forskjellige årsaker, sier personalkonsulent Kristin Strandlund hos direktøren for tannhelsen i Østfold fylkeskommune. I Østfold er det ikke større turn-over i år enn det var de to foregående årene.

HaraldVingelsgaard