Regn om (u)vanene til mikroliv

Ill: Yay Micro.

Hvor fort renner livet ditt ut? Cambridge-forskeren David Spiegelalter vil kommunisere helseråd ved å regne ut hvor mye levetid sigaretter og hamburgere koster deg om dagen, skriver forskning.no.

Ideen er at våre gode og dårlige vaner - for eksempel når det gjelder trening, røyking, alkoholkonsum og mat - enten forlenger eller forkorter levetiden vår.

Alt kan telles i mikroliv, skriver Spiegelhalter i British Medical Journal i desember 2012.

Ett mikroliv tilsvarer en halv time, siden 30 minutter er omtrent en milliondel av resten av livet til et ungt voksent menneske.

Røyker du to sigaretter om dagen, mister du ett mikroliv hver dag. Damper du 20, taper du 10 - altså fem hele timer. Drikker du tre enheter alkohol, glipper ytterligere ett mikroliv. Det samme gjelder to timer TV-titting, fem kilo overvekt og en burger om dagen.

På den annen side får du et mikroliv dersom du holder deg til én alkoholenhet per dag. Eller om du drikker er en to-tre kopper kaffe.

Mosjonerer du i 20 minutter kan du legge til to ekstra mikroliv, og klarer du fem frukter og grønnsaker om dagen har du skaffet deg fire mikroliv bare der.

Systemet er ment for folk flest, ikke for forskere, skriver Spiegelhalter, som er den første til å innrømme at verdiene er alt annet enn et nøyaktig mål på folks livslengde.

Tallene er regnet ut med tanke på at de enkelte vanene eller uvanene er noe man gjør hver dag resten av livet. Så hvem vet hvor mange mikroliv du egentlig taper om du røyker en tipakning på fest i ny og ne.

Utregningene tar heller ikke høyde for de store forskjellene som finnes mellom enkeltpersoner. I virkeligheten sørger gener og andre faktorer for at vi ikke har samme toleranse overfor uheldige vaner.

Likevel mener Spiegelhalter at mikrolivmetoden kan være effektiv. Den vil i det minste gi folk en oversikt over hva som virkelig teller.

Forskeren innser også at folk kanskje vil bruke listene til å kjøpe seg fri fra synder - for eksempel ved å trene for å gjøre opp for et litt for høyt alkoholinntak. På den annen side er det muligens bedre for vedkommende å gymme seg til god samvittighet enn å tilbringe dagen i skam på sofaen.