Lærebok i avtakbar protetikk fra A til Å

Textbook of Removable Prosthodontics

n Margareta Molin Thorén og Johan Gunne

The Scandinavian Approach

Bokens målgruppe er i utgangspunktet tannlegestudenter, men kan nok være nyttig lesning også for tannleger, for å «friske opp i sine kunnskaper» om avtakbar plateprotetikk. Forfatterne er tydelige på at boken har som hovedhensikt å legge mer vekt på funksjonelle og ikke minst biologiske aspekter, i motsetning til en utpreget mekanisk tilnærming man har sett i lærebøker fra «det store utland». Boken tar derfor hensyn til et av de svært få kriterier for en vellykket partiell protesebehandling som det er vitenskapelig belegg for, nemlig at det å etablere og vedlikeholde plakkontroll og god periodontal helse, er viktigere enn å redusere og mekanisk fordele krefter. Når det gjelder helprotetikken, innrømmer forfatterne at det nok må regnes for å være » more art than science», og at det må i hovedsak baseres på klinisk erfaring.

Boken er stappfull av de forskjellige kapittelforfatternes kliniske erfaringer. Den gir en solid bakgrunn for behandling av pasienter med behov for denne type behandling. Her tar man bredt for seg både psykologien, anatomien, patologien og gerodontologien før man går steg for steg over til den rent kliniske fremgangsmåten ved fremstilling av de forskjellige protesene, og ender opp med den tanntekniske delen. Man har også inkludert et noe tungt kapittel som tar sikte på å gjøre behandleren bedre i stand til å kunne lese og forstå kliniske studier og vurdere prognoser og risiko ved behandlingen.

Forøvrig må det kunne sies at boken har et språk og en form som burde være lett tilgjengelig. Boken inneholder en rekke illustrasjoner i form av gode skjematiske tegninger og kliniske foto - selv om noen har varierende verdi. Eksempelvis blir det i kapitlene omhandlende den kliniske fremgangsmåten, både omtalt og vist foto av kjeveregistreringsmetoder man for lengst - i hvert fall i Skandinavia - har forlatt, riktignok presisert i teksten. I den skjematiske fremstilling av arbeidsfordelingen mellom tannlege og tanntekniker er rollene dessuten delvis forbyttet. Når det kommer til konstruksjonsdetaljer i partialprotetikken, er det lett å være enig i den gjennomgående gode grunnholdningen, selv om man nok ser at på detaljnivå kan det være noe variasjoner mellom de forskjellige læresteder - også i Norge. Selv om mye av innholdet i boken som sagt baseres på den kliniske erfaring, og at det etter hvert kapittel henvises til «Further reading», savnes flere ganger allikevel spesifikke referanser med henvisning i teksten.

Alt i alt tror jeg boken vil dekke et lenge følt behov hos våre studenter - og tannleger(?) om å få en lærebok innen dette emnet som omfatter alle aspekter ved denne type behandling - i vår del av verden.

Sonni MetteWåler 

København, Munksgaard, 2012. 261 sider, over 200 illustrasjoner, 13 tabeller. ISBN: 978 - 87 - 628 - 0955 - 0