§§§Spør advokaten

Har arbeidstakere angrerett når de sier opp stillingen?

En av våre tannhelsesekretærer sendte oss en SMS der hun uten noe nærmere begrunnelse sa opp sin stilling ved klinikken. Vi spurte henne om det var noe vi kunne gjøre for at hun skulle bli - hvorpå hun forklarte at hvis hun fikk høyere lønn og slapp å jobbe sammen med en av oss tannlegene så ville hun bli værende. Disse ønskene vil vi ikke innfri. Noen dager senere ønsket hun å trekke oppsigelsen - kan hun gjøre det?

Svar: De strenge formkravene ved oppsigelse fra arbeidsgiver gjelder ikke der arbeidstaker sier opp selv. Også en muntlig oppsigelse vil være gyldig og bindende. Av bevismessige hensyn er det likevel lurt å kreve en skriftlig oppsigelse - en SMS som i dette tilfellet sikrer dokumentasjon.

En oppsigelse fra arbeidstaker er i utgangspunktet bindende for denne når den er avgitt og kommet frem til arbeidsgiver. Det er altså ingen angrerett på en oppsigelse.

Det kan imidlertid tenkes at oppsigelsen kan kalles tilbake etter den såkalte «re-integra»-regelen i avtaleloven § 39 annet punktum. Denne regelen oppstiller tre vilkår for at oppsigelsen skal kunne trekkes tilbake. For det første må det foreligge særlige grunner. Dernest må tilbakekallingen ha kommet innen rimelig tid. Endelig er det et vilkår at arbeidsgiver ikke ennå har innrettet seg etter oppsigelsen. Alle disse vilkårene er kumulative, det vil si at de alle må være oppfylt for at oppsigelsen skal kunne kalles tilbake. En slik særlig grunn kan for eksempel være at arbeidstaker presses til å si opp «på stedet», uten betenkningstid eller anledning til å områ seg.

I deres tilfelle er vilkårene ikke oppfylt, da arbeidstakeren har sagt opp på eget initiativ og uten forutgående press fra arbeidsgiver. Det at arbeidstaker selv også vanskeliggjør situasjonen ved et vilkår om ikke å jobbe sammen med bestemte personer kan også ha betydning ved en vurdering av om oppsigelsen kan trekkes tilbake.