PÅ NETT

Vant europeisk e-helsepris

Grunnleggeren av Nasjonalt senter for telemedisin i Tromsø, Steinar Pedersen, vant en prestisjetung e-helsepris på E-healthweek i København den 10. mai.

Pedersen har jobbet i mange år med e-helse både i Norge og internasjonalt. Han får prisen for «å ha opprettet Europas første forsknings- og utviklingssenter for telemedisin og for å gjøre Tromsø til senteret for telemedisin.«

Han så tidlig at telemedisin ville bli et kraftig verktøy i helsesektoren, og ble driveren bak opprettingen av senteret. Det har nå 110 ansatte og har under Pedersens styre skapt sju spinoff-bedrifter. Senteret har status som nasjonalt kompetansesenter innen faget telemedisin, og er verdens første kompetansesenter av slitt slag.

Nasjonalt senter for telemedisin i Tromsø har samarbeidet med Verdens Helseorganisasjon (WHO) siden 1997, og det ble utnevnt til samarbeidssenter for WHO i 2002 på grunn av sitt utstrakte samarbeid med Nordvest-Russland.

- Vi var overbeviste om at senteret skulle legges ned etter fire eller fem år. Da skulle alle telemedisinske løsninger være ferdig, sier Pedersen til Computerworld. Han synes for øvrig det er et paradoks at telemedisin ikke er innført i større deler av norsk helsevesen.