Tilbakeblikk

1912

Indbydelse til konkurranse!

Kristiania Forening for Motarbeidelse av Tandsygdomme indbyder landets tandlæger til at delta i konkurranse om avfattelse av et opsæt til eventuel distribution ved skolerne i Kristiania.

Opsættet tænkes stilet til forældre og skal handle om barnenes tænder. Det må være ganske kort, koncist og anskuelig. Det kan gjerne indeholde et par tegninger, men dette er ingen betingelse for godkjendelse.

Der opstilles 3 præmier: 1ste præmie paa kr. 100.00, 2den præmie paa kr. 75.00 og 3dje præmie paa kr. 50.00.

April-mai 1912, 5te hefte

1962

Tennenes og munnens plass i symbolprosessen

Vi kan derfor konkludere med at tenner er noe mere enn tenner, det er noe mere enn det nærmest døde materialet. De er nær knyttet til primitive lag av personligheten. I vår personlige historie er de gjennom symbolene aggressive organer, de er vitale som våre andre lemmer inkludert genitalia, og de er symbolsk utskiftbare. For de pasienter som har sterk fiksering og derigjennom regresjonstendens, vil det å arbeide med tennene kunne bety en trussel som går langt utover den smerte som er betinget i nerveirritasjonen fra en kavitet.

Fra foredrag av spesiallege i psykiatri Finn Askevold ved NTFs kurs januar 1962.

April 1962, hefte 4

2002

Helseministeren utfordrer og lytter til NTF

Helseminister Dagfinn Høybråten har lyttet til NTFs ønske om en snarlig avklaring på forankringsspørsmålet, og regjeringen har bestemt at tannhelsetjenesten fortsatt skal være fylkeskommunal. Den beslutningen er endelig. Helseministeren mener også at det er nok tannleger i Norge. Nå vil Høybråten samarbeide videre med NTF for å finne løsninger på problemet med manglende rekruttering av tannleger til distriktene. Svaret på det store utdanningsspørsmålet kommer med revidert nasjonalbudsjett i mai.

April 2002, nr. 5