Facebook for retten

I et nylig inngått forlik med det amerikanske konkurransetilsynet, Federal Trade Commission (FTC), har Facebook innrømmet å ha villedet nettsamfunnets brukere om flere personvernrelaterte forhold.

I forliket forplikter Facebook seg blant annet til ikke å foreta endringer som vil overstyre brukernes personverninnstillinger uten først å ha innhentet samtykke, skriver Datatilsynet på sine nettsider.

- Dette viser at de forsikringene vi har fått fra Facebook ikke har vært riktige, og at brukernes personopplysninger ikke har vært brukt slik Facebook har sagt. Dette er alvorlig, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon.

Datatilsynet har i lengre tid jobbet med et prosjekt som har vært rettet mot Facebooks innsamling og bruk av personopplysninger, noe som blant annet har resultert i en rapport om sosiale nettsamfunn og personvern.

- Vi har hatt flere møter med Facebook, og planlegger nå et nytt møte i januar, forteller Thon.

- Det er veldig positivt at FTC har tatt skikkelig tak i dette, og det åpner også for at vi i framtida kan spille inn våre bekymringer knyttet til Facebook direkte til FTC.

Andre punkter i forliket inneholder pålegg om etablering av et personvernprogram som overholder lovbestemte krav, og om regelmessig ekstern revisjon av gjennomføringen av programmet.