Anbefaler hjertesjekk

Ill: Yay Micro.

Hvert år dør flere kvinner enn menn av hjertesykdommer i Norge. Et stort antall kvinner lever med høy risiko uten å være klar over det, og mange dør av infarkt før de kommer til sykehus.

I 2010 døde 7023 kvinner av hjerte- og karsykdommer i Norge, mens tallet for menn var 6105. Helt siden 1996 har dette tallet vært høyere blant kvinner enn menn.

- Risikoen for å utvikle hjertesykdom hos kvinner undervurderes, og et annet symptombilde enn hos menn gjør at det er vanskeligere å oppdage slik sykdom hos kvinner, sier kardiolog Frederic Kontny ved Volvat Medisinske Senter i en pressemelding, der han anbefaler kvinner å sjekke hjerte og årer.

Hjerte- og karsykdommer har lenge vært den hyppigste dødsårsaken i Norge. Mens menn oftere får klassiske symptomer som brystsmerter ved anstrengelser, er symptomene blant kvinner mer diffuse.

Symptomer som ryggsmerter, magesmerter, kjevesmerter, tungpustethet, kvalme eller oppkast er vanlige blant kvinner som lever i risikosonen. - Symptomene kan lett være tegn på andre plager, og medfører at muligheten for hjertesykdom undervurderes, forteller Kontny.

Forskning viser at åreforkalkning (avleiringer på innsiden av åreveggen) med blodproppdannelse er den største årsaken til plutselig død og hjerteinfarkt. Åreforkalkning er en kronisk sykdom som kan starte tidlig. Ofte kan de første forandringene påvises helt ned i tiårsalderen. Forkalkningen kan medføre infarkt og plutselig død helt ned i 40-50-årsalderen.