Folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling for 2012:

Mikrobiologisk Diagnostisk Service

Fra 1.1.12 gir bakterieprøver sendt til Mikrobiologisk Diagnostisk Service ved Institutt for Oral Biologi, Det Odontologiske Fakultet, Universitetet i Oslo rett til dekning av utgifter etter Folketrygdens stønad (Det Gule Heftet) (takst 811 og 801).

Takst 811: Taking av prøver til mikrobiologisk laboratorieundersøkelse (bakteriell identifikasjon med resistens).

Taksten omfatter oralmikrobiologiske tjenester (anaerob og aerob dyrkning inkludert identifikasjon av sopp og tarmbakterier, resistensbestemmelse og DNA-DNA hybridisering på minimum 20 arter) som tar sikte på å avdekke komplekse mikrobiologiske tilstander ved odontogene infeksjoner og ved slimhinnelidelser.

Taksten kan kun benyttes i kombinasjon med takst 801.

Mikrobiologisk Diagnostisk Service baserer sine tjenester på en bred mikrobiologisk diagnostikk slik som aerob og anaerob dyrkning (innbefatter anaerob flora, tarmbakterier og sopp), DNA-DNA hybridisering og resistensbestemmelse. I dette inngår veldokumenterte teknikker i mikrobiologisk diagnostikk som supplerer og utfyller hverandre for å oppnå en best mulig analyse og et best mulig prøvesvar til rekvirenten.

Takst 801: Taking av prøver til laboratorieundersøkelser (mikrobiologi, patologi, biokjemi, hematologi og spyttprøver)

Omfatter bare prøver som tas i forbindelse med diagnose/behandling av odontologiske lidelser.

Denne taksten benyttes sammen med takst 811 og representerer honorar for det faktiske arbeid som rekvirent/tannlege utfører i forbindelse med prøvetakingen.

Hva betyr ordningen for pasienten ved takst 811?

  1. For pasienter som ikke har nådd opp i egenandelstak -2, vil refusjonen bli kr. 400 tilsvarende refusjonsdelen i taksten. Dette gjelder all oralmikrobiologisk diagnostikk som oppfyller kriteriene.

  2. Egenandelstak -2 (§5.6)

Som tidligere år faller systematisk periodontittbehandling og behandling av periimplantitt inn under § 5.6 som utløser refusjon etter honorartakst; kr. 600.

Bestilling av skjemaer og transportrør for prøvetaking kan fåes tilsendt ved henvendelse til:

Mikrobiologisk Diagnostisk Service

Institutt for Oral Biologi

Boks 1052,

0316 Blindern, Oslo.

Telefon: 228 40375/ 20Faks: 228 40305E-post: dia-service@odont.uio.no

Eller gå til: http://www.odont.uio.no/iob/tjenester/publikum/diagnostisk-service/utstyr-for-provetaking-og-kontroll-og-online-bestilling/