Lykkes med stor klinikk i Spania

Tannlege Tor H. Oppedal gikk på rulleskøyter i gatene og ga bort visittkort for å få pasienter da han kom til Spania i år 2000. Nå driver han en stor klinikk sammen med sin samboer Filippa Weichbrodt og Gry H. Nibe.

Smile: Tor H. Oppedal smiler her sammen med sin samboer Filippa Weichbrodt (t.v.) og klinikkens andre norske tannlege som er Gry H. Nibe. Sammen driver de Smile Dental Clinic.

Vi befinner oss i turistbyen Torrevieja på Costa Blanca kysten, et ferieparadis for nordmenn om sommeren og et sted hvor mange fra Norge bor om vinteren. Solen skinner. Tor og Filippa ble også fristet av det nydelige klimaet, da de reiste på chartertur til Torrevieja for å søke lykken i et nytt land for 12 år siden.

- Vi var tannleger i Tromsø i et år og Filippa ville til Spania. Vi tok en chartertur en uke for å finne oss arbeid som tannlege i Torrevieja, sier Tor. Og de fikk jobb.

Ingen pasienter

En lege leide ut to tannlegekontorer, det ene til Filippa, det andre til Tor. Filippa tok over en klinikk som hadde mange pasienter. Men Tors klinikk hadde ingen pasienter da han kom dit

- Da jeg ikke hadde noe å gjøre, måtte jeg ut og markedsføre meg selv, minnes han.

Det var august, det var svært varmt, med sol fra skyfri himmel, mange nordmenn satt på restauranter og kafeer ute i gatene, slik de pleier å gjøre på denne tiden av året med høysesong og topp sommer i Spania.

Tor tok på seg rulleskøytene - roller blades - og suste rundt omkring med dem i gatene i den store turistbyen. Når han hørte noen snakke norsk, stoppet han og satte seg ned sammen med dem for å prate, før han ga dem visittkort til sin tannklinikk.

- Et par måneder senere var listene mine fulle, sier Tor. Han la skøytene på hylla høsten 2000, og konsentrerte seg deretter om arbeidet som tannlege. Siden bygde han og Filippa opp sine klinikker i mange år, før de startet den nye Smile Dental Clinic sammen med en av sine vikarer. Her er historien om utviklingen i Spania:

Fikk barn

Noen år etter at Tor og Flippa begynte som tannleger i Spania, fikk Filippa deres første barn. Filippa måtte ha vikar, og da begynte tannlege Gry H. Nibe. Gry trivdes så godt at hun fortsatte i klinikken.

Senere fikk Gry H. Nibe barn, dermed måtte også hun ha en vikar. Hennes vikar, den svenske tannlegen Daniel Rojkovski trivdes også så godt at han fortsatte.

For noen uker siden fødte Filippa sitt tredje barn. Da kom den svenske tannlegen Rolf Mattsson inn som vikar for henne. Rolf er svært godt fornøyd.

- Smile Dental Clinic har et veldig godt rykte blant folk i Torrevieja. Jeg har arbeidet mange steder, men her er det ekstraordinært, sier Rolf Mattson som kom innom pauserommet et par minutter før han tok imot neste pasient.

Filippa og Tor forklarer hvordan de lykkes med å drive Smile Dental Clinic.

- Vi har alltid fokusert på kvalitet i behandlingen av våre pasienter. Den beste reklamen vi kan få er fornøyde pasienter som forteller om den gode behandlingen de fikk i Smile Dental Clinic, sier de.

Tannlegene Tor, Filippa og Gry åpnet Smile Dental Clinic for seks år siden. Med godkjente spanske tannlegelisenser og medlemskap i den spanske tannlegeforeningen, var de viktigste formalitetene på plass. En regnskapsfører tar seg av økonomien, også betaling av lønninger, sosiale utgifter, skatt og lignende. De tre driver klinikken sammen, og har fordelt ansvarsområdene seg imellom, uten at noen av dem er daglig leder.

Engelsk navn

Valg av det engelske klinikknavnet Smile Dental Clinic var ikke tilfeldig. Torrevieja er en svært internasjonal turistby.

- Vi har i overkant av 50 prosent norske pasienter, sier Tor og Filippa. Resten er andre skandinaver og folk fra andre steder i Europa.

Mange tusen nordmenn bor i Torrevieja-området hvor det både er norsk skole, norsk kirke, i tillegg til alt fra norsk frisør til norsk rørlegger. De fleste fastboende er likevel pensjonister og uføre som bor i Spania i vinterhalvåret. Blant disse har Smile Dental Clinic hatt mange pasienter. Men om somrene var det mindre å gjøre enn om vinteren de første årene.

Ny pasientgruppe

- Smile Dental Clinic har fått en ny pasientgruppe de siste to årene.

Nordmennene som reiser hjem til Norge i sommerhalvåret låner bort boligen til sine voksne barn og barna tar med seg venner og kjente til vår klinikk. Først kommer de til undersøkelse. Så avtaler vi tid for når de skal behandles. Det kan være alt fra bro og rotfyllinger til implantater, sier Tor H. Oppedal.

Dermed kan nordmennene ligge og sole seg og nyte badelivet i Middelhavet om sommeren, kun avbrutt av en time eller to hos tannlegen, fem minutters taxitur fra stranda. Tannturisme.

Internasjonal klinikk

Tannlegene i Smile Dental Clinik snakker norsk, svensk, engelsk, tysk, fransk, spansk, serbisk og makedonsk. Svenske Filippa er utrolig språkmektig. Hun skakker flytende tysk og fransk, engelsk og spansk. Og svenske Daniel Rojkovski snakker både makedonsk og serbisk. Tor H. Oppedal behersker flytende spansk og engelsk. Dermed er det store sjanser for at de europeiske pasientene fra det internasjonale miljøet i Torrevieja kan snakke med en person som forstår deres morsmål når de kommer til Smile Dental Clinic.

I tillegg til de fire tannlegene fra Norge og Sverige, har klinikken tannhelsesekretærer fra både England, Belgia, Romania og Uruguay. En spansk kjeveortoped arbeider hos dem en dag i uka, og en endodontist jobber der en dag i måneden.

- Pasientene synes det er svært viktig at de blir forstått på deres eget morsmål. Når de møter noen som forstår dem, føler de seg trygge, sier Filippa. Om en svensk eller norsk pasient kommer til en spansk tannlege som ikke snakker deres språk, blir det svært vanskelig. Smile Dental Clinic fyller med andre ord et stort behov blant skandinavene i Torrevieja.

Stabilt

Tor og Filippa legger også vekt på at de som arbeider i klinikken er svært stabile.

- De ansatte trives hos oss. Pasientene føler seg mer hjemme når de møter en tannlege de kjenner. Dette gir trygghet og styrker tilliten mellom tannlegen og pasienten.

Spania er i en dyp økonomisk krise med svært stor arbeidsledighet. Men Smile Dental Clinic merker lite til krisen. Klinikken har alltid hatt svært få spanske pasienter. Nordmennene som bor i Spania har fortsatt god økonomi. Og Smile Dental Clinic er mye rimeligere enn tannleger i Norge.

Mer moro

Da tannlegene bestemte seg for å starte Smile Dental Clinic, så de mange faglige fordeler ved å drive sammen, i stedet for å ha klinikk alene.

- Det er nok mer lønnsomt å drive alene, men det er mye mer gøy å arbeide sammen med andre tannleger, sier Tor H. Oppedal.

- Vi gir hverandre råd, tips og hjelp når vi trenger det. Vi gir hverandre både positiv og negativ feedback. Det er nyttig for oss alle sammen at andre får innblikk i det vi gjør, sier Tor og Filippa. De konsulterer og kompletterer hverandre når det trengs, tannlegene i Smile Dental Clinic.

For å holde seg faglig oppdatert, deltar de på kurs i Spania i regi den spanske tannlegeforeningen, gjerne i Alicante, hvor det både er spanske og internasjonale foredragsholdere.

Tor og Filippa søkte seg til Spania fordi det er mye bedre klima for dem der.

- Her er det mer sol, lysere og varmere. Vi trives både i klinikken og ellers i Torrevieja. Vi har ingen planer om å flytte tilbake til Norge, sier samboerne Tor H. Oppedal og Filippa Weichbrodt.

Tekst og foto:
HaraldVingelsgaard