Nordental 2012

Like viktig som et godt fagprogram på Landsmøtet er den store dentalutstillingen. Og Nordental 2012 føyde seg pent inn i rekken av oversiktlige og gode utstillinger. Her var det mye for dem som skulle kjøpe noe nytt og for dem som bare skulle orientere seg.

Messehallen på Lillestrøm byr på gode og romslige lokaler både for utstillerne og for alle gjestene som besøkte utstillingen under årets landsmøte. Og mingleområdene er store nok - noe som gjør at mange tilbrakte mye tid nettopp på Nordental.

Om man skal trekke frem trender på årets utstilling, så er det åpenbart at digtalisering var hovedtrenden. Skannere ble vist i mange varianter og digital avtrykksteknikk er tydelig på vei inn. Det meste kan åpenbart digitaliseres, og det som er digitalisert fra før, kommer i nye og bedre varianter - og kanskje billigere.

Men selv om digitalisering sto sentralt, var det mye annet som også fanget oppmerksomheten.

W&H Nordic ABN viste frem sin meget hendige S5 Endo Motor. Her snakker vi om maskinell kanalbehandling, og den ladbare motoren er liten og lett håndterlig. Den veier bare 120 gram og ladingen varer i 2,5 timer. Denne er svært brukervennlig (bilde 1).

Bilde 1.

Helfo var som vanlig på plass. På standen ble det gitt god informasjon av kompetente tannleger. Hyposalivasjon og attrisjon er stadig til besvær, men mange fikk nok svar på det de lurte på (bilde 2).

Bilde 2.

Tannleger er som regel godt orientert om uniter og tannlegestoler, mens sessler ofte vies mindre oppmerksomhet. Men en god sessel er avgjørende for en god arbeidsstilling, og derfor var Bambach sadelstol et interessant bekjentskap. Den leveres med tre setetyper og et utvalg tilleggsutstyr som bl.a. fotring, ryggstøtte m.m. (bilde 3).

Bilde 3.

Unident hadde en stor stand med mye interessant. Et avansert røntgenapparat fanget oppmerksomheten; Pax-Flex3D. Selv om avansert utstyr koster, har dette apparatet mye å by på. Her får vi CBCT + Panoramarøntgen + Cephalomeri i en og samme maskin.

Apparatet har enkle systemer for videre oppgradering, så her gis muligheter til avanserte røntgenopptak av høy kvalitet (bilde 4).

Bilde 4.

3M presenterte sin nye retraksjonspasta som erstatter eller supplerer retraksjonstråd.

Astringent Retraction Paste leveres i samme type kapsler som kompositt, men med en annen spiss. Hemostasen er god og sulcus åpnes effektivt. Dette er langt raskere å bruke enn tråd og vil nok være et godt hjelpemiddel for mange av oss, ikke bare ved kronepreparering, men også ved klasse 5-fyllinger som skal legges subgingivalt.

3M lanserer også sin nye Scotchbond Universal bonding. Denne bondingen har et svært bredt spekter av indikasjoner, så her kan mye bli enklere. En og samme bonding for både total-ets og selv-ets (bilde 5).

Bilde 5.

ExamVision er nok kjent for mange. Lupebriller som er skreddersydd og av denne kvaliteteten må koste. Her snakker vi om mange forskjellige forstørrelsesgrader og LED-lys av høy kvalitet. Lupene lages i Danmark og det gis fem års garanti (bilde 6).

Bilde 6.

Oslo Dental hadde en flott og oversiktlig stand med uniter, stoler og operasjonslamper. Både uniter, stoler og lamper fortjener oppmerksomhet. Dette er en amerikansk produktserie (fra A-dec) av høy kvalitet og med mange finesser (bilde 7).

Bilde 7.

Tannlab var som vanlig på plass på Nordental. Dette er et ledende laboratorium med betydelig kompetanse på alle aktuelle områder. Tannlab leverer så vel importarbeider som egenproduserte arbeider (bilde 8).

Bilde 8.

Norsk Dental Depot hadde en stor og meget omfattende stand på Nordental. NDD leverer det meste vi kan trenge, og på utstillingen viste de tydelig sin bredde. Planmecas nye stol og unit med touchpanel med norsk tekst ble demonstrert. Meget brukervennlig. Også på røntgen er NDD og Planmeca langt fremme og det er snart bare fantasi og økonomi som setter grenser for hva som nå er mulig. NDDs stand var som vanlig godt bemannet med kompetente personer (bilde 9 og 10).

Bilde 9.

Bilde 10.

Dental Spar viste frem en lett og elegant lupebrille fra Univet. Brillen er prefabrikkert med tre pupillavstander, 2,5X forstørrelse og med flere arbeidsavstander. Dermed blir prisen meget lav. Leveres med LED-lys om ønskelig. Dette er en lupebrille som passer de aller fleste og den har da også solgt meget godt. Bør prøves! (bilde 11).

Bilde 11.

DentalDirect viste frem sitt store utvalg av forbruksartikler. Her er det penger å spare for den bevisste forbruker. Varene har god kvalitet og DentalDirekt er raske til å levere. Kanskje en liten prissammenligning kunne vært lurt? (bilde 12).

Bilde 12.

Technomedics viste frem en mikromotor med utstyr for bruk ved implantatbehandling. Alt ble styrt fra en iPad etter nedlasting av aktuelle apper fra App Store. Den er selvsagt anvendelig for mange typer implantater, og absolutt alt ble touch-styrt fra iPaden (bilde 13).

Bilde 13.

Leitz viste frem sitt nyeste mikroskop. Dette er et fantastisk hjelpemiddel og apparatet er elegant og brukervennlig. Rent ergonomisk er dette produktet meget bra og flere linsevalg gjør det mulig å individualisere arbeidsstillingen. Kvaliteten på produkter fra Leitz tør være kjent (bilde 14).

Bilde 14.

Dental Sør hadde som vanlig mye å vise frem, men en lysflåte med LED-teknologi fanget oppmerksomheten. Den heter Halo, måler 120x60 cm, bruker 70 prosent mindre energi enn vanlige lamper og den har en lystid på 40 000 timer. Den kan gi opptil 3 000 lux og gir et optimalt arbeidslys rent fargemessig. Ta en titt på denne! (bilde 15).

Bilde 15.

Munntørrhet på grunn av medikamentbruk er et voksende problem. Økt kariesaktivitet kan lett oppstå, men for pasientene gir munntørrhet ofte en ubehagelig følelse. Actavis som leverer Flux-produktene, presenterte i år Xerogel og Xerodrop som er henholdsvis gel og sugetabletter for å avhjelpe følelsen av munntørrhet. Begge har et akseptabelt flurinnhold som vil gi en profylaktisk effekt (bilde 16).

Bilde 16.

Colterne viste sin Coltolux LED-pen. En meget liten, lett og håndterbar herdelampe. Den har 2,5 timers brukstid etter lading. Som tilleggsutstyr kan man få lyskilden med påmontert speil, slik at lysherdingen også kan bli optimal på de mest «avsidesliggende» stedene. Denne lampen bør være av interesse for de fleste (bilde 17).

Bilde 17.

Jacobsen Dental viste frem Cerec fra Sirona og de bød på en meget interessant og grundig demonstrasjon. Dette er et område JD er gode på, og demonstrasjonen, vist på stor skjerm, var åpenbart av stor interesse. Svært mange fulgte i alle fall godt med. Skanning av prepareringer og digital fremstilling av kroner og broer rykker stadig nærmere for de fleste av oss, så her gjelder det å være med (bilde 18 og 19).

Bilde 18.

Bilde 19.

Dental Info presenterte et meget interessant informasjonsprogram for våre pasienter. Programmet var lagt inn i Opus og via et meget enkelt menysystem kunne vi få illustrert 23 emner. Det var alt fra bro og cuspefraktur til periodontitt og trinnvis ekskavering. Informasjonen er kvalitetssikret på universitetsnivå. Når pasienten for eksempel har sett informasjon om periodontitt, kan man printe ut skriftlig informasjon om det samme, og på pasientens journal fremgår det da at informasjonsprogrammet er vist og at skriftlig informasjon også er gitt (bilde 20).

Bilde 20.

Årets Nordental var laget over samme lest som tidligere utstillinger i Norges Varemesse på Lillestrøm. Det betyr at den viser bredden i dentalbransjen og at den fremstår som en sentral og viktig møteplass på landsmøtet. Bransjen skal ha ros for Nordental 2012.

Tekst og foto:
KjetilReppen