Dårlig mat = skolefravær?

En ny rapport med eksempler fra alle de nordiske land skal inspirere yrkesrettede videregående utdanninger og kommuner til å sikre sunn mat og mer bevegelse på de videregående skolene. Et forskningsprosjekt skal nå se på sammenhengen mellom frafall, kost og mosjon, skriver Nordisk ministerråd i en pressemelding.

En ny inspirasjonskatalog fra Nordisk ministerråd beskriver best practice-prosjekter om sunn mat og bevegelse for 16 - 20-åringer på videregående skoler i Norden. Eksemplene kan bidra til å stake ut kursen for det videre arbeidet med sunn mat og bevegelse for elever på yrkesrettede videregående utdanninger, mener Danmarks næringsmiddelminister Henrik Høegh.

- Katalogen viser at det er mange faktorer som virker inn på de unges trivsel på utdanningen. Derfor har jeg bedt Danmarks Tekniske Universitet om å vurdere om initiativer som skal fremme unges mat- og bevegelsesvaner på de yrkesrettede utdanningene, kan ha en positiv innvirkning på det høye frafallet fra noen videregående utdanninger, sier næringsmiddelministeren.

Katalogen ''Sund livsstil på ungdomsuddannelser i Norden - fokus på sund mad og bevegelse'' er et resultat av et felles nordisk næringsmiddelprosjekt som ledd i det danske formannskapet for Nordisk ministerråd 2010, ''Norden i fremdrift''.

Her var ernæring og helse et prioritert område, og barn og unge var en særskilt målgruppe. Katalogen er en oppfølging av handlingsplanen ''Nordisk Handlingsplan for bedre sundhed og livskvalitet gennem mad og motion'' (2006). Inspirasjonskatalogen kan lastes ned på www.norden.org og www.altomkost.dk