§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Bonus og feriepenger

Jeg har inngått bonusavtale med min sekretær. I vårt tilfelle dreier det seg om en bonus som utgjør en viss prosentandel av bruttoomsetningen i praksisen. Er jeg forpliktet til å betale feriepenger av en slik bonus?

Svar: Ja. Feriepenger skal beregnes på grunnlag av arbeidsvederlag (jfr. Ferieloven § 10) som er utbetalt i opptjeningsåret. En del ansatte har en lønn som er todelt, fastlønn og bonus. Begge deler anses for å være arbeidsvederlag og skal derfor gi feriepenger. Om bonus er relatert til bedriftens resultat eller til egne resultater spiller ingen rolle. Det er kun i spesielle tilfeller, hvor bonusene totalt omfatter alt overskudd i virksomheten at det ikke skal utbetales feriepenger i tillegg etter unntaket i Ferielovens § 10 (1) b).

Ikke alle utbetalinger inngår i beregningen. Det skal for eksempel ikke beregnes feriepenger av utbetalinger som gjelder reiseutgifter, losji eller feriepenger som er utbetalt i opptjeningsåret.

Bonusavtale hvor det sies at feriepenger er inkludert eller lignende, er ugyldig og arbeidsgiver kan ikke påberope det når feriepenger forfaller året etter at rettigheten ble tjent opp. Feriepengene forfaller normalt ved ferieavvikling i året etter at de er tjent opp, og det er først tre år etter forfall at de foreldes og derfor ikke lenger kan kreves betalt.

Julegratiale eller lignende som er en ren gave, regnes ikke som bonus selv om det skulle bli kalt eksempelvis julebonus.