Tilbakeblikk

1911

Den nye tid

I en artikkel med denne tittel går Carl von Krogh inn for et nærmere samarbeid med medisinerne og konkluderer slik: «1. Vi maa danne en stomatologisk afdeling af N. tandlægeforening. 2. Der maa blive adgang for læger. 3. Betingelse herfor er, at vi kommer i rapport med Lægeforeningen. – 2 og 3 til gjensidig gavn. 4. Stomatologisk møde kun theoretisk, mindst 4 møder i arbeidsaaret. 5. Program: Udvikling ved foredrag og lovforslag angaaende uddannelse. De medicinske fraktioner arbeider ut omnes unum sint.» * * Uttrykket stammer fra Johannes’ evangelium og betyr «at dere alle må være ett».

Februar–Marts 1911, 4de hefte

1961

Folketannrøktkomiteen av 1960

I disse dager sendes det ut et spørreskjema til alle norske tannleger som er utdannet etter krigen. Hensikten med den undersøkelsen som skal gjøres, er å bringe på det rene «hvor det er blitt av tannlegene». For det første hvor de befinner seg geografisk og hva slags arbeide de har endt med. For det annet hva de har drevet med i de årene som er gått.

Særlig stor interesse i den aktuelle situasjon har det om det kan påvises noen tendenser, når det gjelder den geografiske spredning og tannlegenes yrkesvalg. Blant annet kan slike tendenser, om de finnes, spille stor rolle for vurderingen av behovet for tannleger og rekrutteringsproblemene for den offentlige tannrøkt.

Mars 1961, hefte 3

2001

Varierte arbeidsoppgaver og faglig miljø

Med bakgrunn i det store antallet ubesatte offentlige stillinger for tannleger, ble det høsten 2000 foretatt en spørreundersøkelse blant tannlegestudentene i de øverste kullene i Bergen og Oslo. Resultatene viste blant annet følgende:

Tannlegestudentene er ikke uinteressert i å jobbe offentlig når de er ferdig med utdanningen, men både kjønn og utdanningssted påvirker holdningen til dette. Aller viktigst for studentene, hvis de skulle velge en stilling i Den offentlige tannhelsetjenesten i utkantstrøk, er å arbeide på klinikk med flere tannleger og å få varierte arbeidsoppgaver. De legger minst vekt på barnehageplass og bolig.

Februar 2001, nr. 3

Tilbakeblikk er redigert av Reidun Stenvik