Trygdestønad for tannbehandling i 2011:

Endringer i «Det gule heftet»

Årets utgave av Helse- og omsorgsdepartementets rundskriv om Folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling foreligger nå.

Heftets innhold har stor likhet med fjorårets. Det er skjedd en endring av takstene, og en endring av tekstforståelsen om refusjon for 19- og 20-åringer. HOD skriver slik om endringene:

«Helse- og omsorgsdepartementet har mottatt flere forslag til nye stønadsordninger eller grupper som bør omfattes av stønadsordningen. Slike endringer forutsetter vedtak i Stortinget. Stortinget vedtok den 7. desember 2010 ved behandlingen av Prop. 1 S (2010–2011) – statsbudsjettet– at honorartakstene for tannbehandling i hovedsak justeres med 3,1 prosent fra 1. januar 2011, med lik prosentfordeling på refusjoner og egenandeler. Samtidig ble det vedtatt at økningen i refusjonsbeløpet til tannbehandling som følge av patologisk tap av tannemalje/tannsubstans ved attrisjon (tanngnissing), erosjon (syreoppløsning) eller hyposalivasjon (munntørrhet), skal reduseres fra 75 til 70 prosent. av honorartakst. Videre ble det vedtatt at takster for kjeveortopedisk behandling skal justeres om lag to prosent mindre enn økningen av de øvrige takster. Det ble også vedtatt en reduksjon av refusjoner til operasjoner i munn/kjeve med om lag fire prosent. I tillegg har departementet foretatt enkelte presiseringer og justeringer av enkelttakster. Blant annet er takst sju utvidet til å omfatte sedasjon ved narkose, og det er opprettet en ny takst 315 for dekkproteser».

«Videre er det foretatt endinger når det gjelder fylkeskommunenes ansvar for å sette fram krav om refusjon overfor Helseøkonomiforvaltningen for 19- og 20 åringer med rettigheter etter folketrygdloven § 5–6, og som er henvist til behandling hos annen behandlingsinstans enn den offentlige tannhelsetjenesten. Etter endringen følger det av rundskrivets første punkt under generell informasjon at behandlende instans er gjort ansvarlig for å fremsette krav om refusjon fra folketrygden til Helseøkonomiforvaltningen for denne gruppen».

I praksis betyr dette følgende:

Stønaden blir relativt sett lavere for behandling som følge av patologisk tannslitasje og munntørrhet enn for tidligere år, slik at pasientens egenbetaling for disse tjenestene vil øke. Det samme gjelder takster for kjeveortopedisk behandling.

Kirurgiske operasjoner i munnhulen utløser lavere stønad enn tidligere.

Mulighet til stønad for dekkproteser og sedasjon ved tannbehandling i narkose er nevnt i rundskrivet.

For 19- og 20-åringer kan trygd utløses i de tilfellene der den offentlige tannhelsetjenesten har henvist dem til spesialistbehandling eller annen behandling hos annen behandlingsinstans. Det er nå den behandlende instans som skal kreve trygdestønad for behandlingen.

Det er verdt å merke seg at de reduserte takstene for behandling av pasienter med tannslitasje og munntørrhet ikke fremkommer i egen tabell i heftet. Her er man avhengig av at journalprogrammet er oppdatert med disse takstene som egen opsjon.

NTF er ikke fornøyd med takstreduksjonene som vil medføre høyere kostnader for pasientene. Foreningen er heller ikke fornøyd med at tannleger som fører manuelle oppgjørsskjema selv må regne ut differansen mellom 75 og 70 % av honorartakst. Takstene bestemmes av HOD og er ikke gjenstand for forhandlinger.

Skattefradrag for pasientene

Samtidig er det naturlig å minne om at pasienter som søker særfradrag for høye utgifter til tannbehandling må falle under ett av de fjorten innslagspunktene i § 5–6 for å kunne anses som kronisk syke etter skatteetatens regler. Etter at de har mottatt trygdestønad for behandlingen må utgiftene overstige kr 9 180 for å gi rett til særfradrag. Dersom denne terskelen er oversteget kan pasienten trekke fra hele sitt utlegg etter trygdestønad.

Aril JulNilsen 

Fagsjef NTF