Barneleddgikt i ansiktsregionen – tre av fire rammes

Barneleddgikt eller juvenil idiopatisk artritt er tema i avhandlingen til Linda Z. Arvidsson. Arvidsson har studert sykdommens effekt på kjeveledd og ansiktsutvikling i en oppfølgingsstudie fra barn til voksen. Ingen har tidligere utført en så langsiktig studie av kjeveledd hos pasienter med barneleddgikt.

Juvenil idiopatisk artritt er en kronisk revmatisk sykdom som rammer barn og unge. Sykdommen karakteriseres av betennelse i leddene som kan gi alvorlige vekstforstyrrelser, men også andre organer kan rammes. Kjeveleddene blir ofte oversett da symptomer hos barn kan være få. Seksti pasienter deltok i studien som ble utført i samarbeid med flere avdelinger ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet og Det odontologiske fakultet, Oslo. Antallet pasienter med kjeveleddssykdom økte over tid.

Tre av fire hadde sykdomsforandringer i voksen alder. Ikke uventet påviste man vekstforstyrrelser i ansiktet hos over halvparten av individene. Et nytt funn var at noen pasienter hadde normal ansiktsprofil som voksne, på tross av at leddene var rammet allerede i tidlig alder. Det kan delvis forklares ved at bedring av sykdommen i kjeveleddene førte til et mer gunstig vekstmønster, altså en mulighet for kjeveveksten til å normalisere seg. Tidlig påvisning og behandling av sykdommen i kjeveleddene synes derfor viktig for å unngå vekstforstyrrelse i ansiktet, men mer forskning er nødvendig for å avklare dette.

Linda Z. Arvidsson disputerte 3. desember 2010 ved Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo, med avhandlingen «Juvenile Idiopathic Arthritis in the Temporomandibular Joint in a Long-term Perspective». Prosjektet er utført ved Avdeling for kjeve- og ansiktsradiologi, Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo, under veiledning av professor Tore Larheim.

Adresse: Linda Z. Arvidsson, Avd. for kjeve- og ansiktsradiologi, postboks 1109 Blindern, 0317 Oslo. E-post: l.z.arvidsson@odont.uio.no