Svar til Pål-Espen Tannmand

Tannmand har flere gode poeng. Jeg er bare uenig på ett punkt: Dette handler ikke om offentlig mot privat. Dette handler om virksomhetenes størrelse. Grunnen til at fylkeskommunene klarer seg med ett virksomhetssertifikat er at det enkelte fylke er én virksomhet. Private tannleger kunne oppnå stort sett det samme ved å gå sammen i (meget) store virksomheter, en utvikling vi også ser tendenser til. Jeg går ikke inn i alle kriker og kroker rundt problemstillingen her, for de aller fleste private gjelder ett virksomhetssertifikat per virksomhet, klinikk eller database (avhengig av organisasjonsform og teknisk opplegg). Og ett smartkort per tannlege, det vil om kort tid også være tilfellet i offentlig sektor og i våre private liv ettersom smartkortet får stadig flere funksjoner.

Virksomhetssertifikatene er en typisk stordriftsfordel. På den annen side har små virksomheter sine fordeler. Tannlegene må selv få velge sin egen organisasjonsform og størrelse. I hvilken grad NTF skal styre eller ta side i utviklingen er en debatt jeg håper vil gå frem mot årets representantskap. Ledermøtet i november i fjor var skeptisk til at NTF skulle søke å styre utviklingen overhodet.

NTF har for øvrig nettopp startet en undersøkelse om kostnader og inntekter i privat tannhelsetjeneste. Kanskje kan den også gi oss noen svar på hvilke fordeler og ulemper de forskjellige organisasjonsformene har? Enda bedre ville det være hvis fylkestannlegene gjorde lignende undersøkelser. Bare kunnskap om kostnader og priser vil kunne sikre reell og likeverdig konkurranse.

Jørn AndréJørgensen 

Visepresident i NTF

jornandre@tannlegene-jorgensen.no