Høyt sykefravær

Ill: Yay .Micro

Sykt høyt fravær skriver universitetsavisen På Høyden om sykefraværet ved Odontologisk universitetsklinikk i Bergen. I 2010 hadde Universitetet i Bergen et sykefravær på 3,8 prosent. Ved Odontologisk universitetsklinikk var fraværet nesten tre ganger så høyt. - Mens UiB som helhet har et sykefravær som ligger flere prosentpoeng under landsgjennomsnittet, er virkeligheten en helt annen ved Odontologisk universitetsklinikk (OK). Der er det legemeldte sykefraværet langt høyere.

- Klinikken er en helt annerledes enhet enn et institutt, innleder klinikksjef Hildur C. Søhoel da hun skal forklare det høye fraværet ved klinikken.

- Det skal være operativ drift hele tiden, og vi skal være riktig bemannet hele tiden. Det krever at man er 100 prosent til stede når man er på jobb, særlig ettersom hvert team som er på jobb har ansvar for cirka seks studenter og seks pasienter, sier hun.

Det er ulike yrkesgrupper ved klinikken, og Søhoel forteller at fraværet er ulikt i de ulike yrkesgruppene.

- Det er gjerne tannhelsesekretærgruppen som har størst sykefravær. Det er en gruppe som ikke finnes ved resten av universitetet, og som har mange tunge løft i løpet av en arbeidsdag. Det er mye muskel- og skjelettplager som har forårsaket fraværet, sier hun.

Selv om mye av fraværet kan forklares slik, forklarer det trolig ikke alt.

- Det er mer naturlig å sammenligne oss med et sykehus enn med resten av universitetet, sier Søhoel.

Ved Haukeland har det legemeldte fraværet variert mellom 6,6 og 7,8 prosent de siste 10 kvartalene, mens tilsvarende tall for OK har fluktuert mellom 9,6 og 12,8 prosent, skriver På Høyden.