Utenlandskurset 2012 arrangeres i Lisboa

Det enkle er ofte det beste

Portugals hovedstad er ingen stor by, men allikevel skifter den karakter flere ganger når man går, eller kjører, tvers gjennom den. De riktig gamle kvartalene Alfama og Bairro Alto står i sterk kontrast til den storslagne paradegaten Avenida da Liberdade. For ikke å snakke om det helt nye kvartalet; Parque das Nacões.

foto: Yay Micro.

Ultramoderne bygninger blandes med falleferdige hus som er kledd med brudne azulejos, de typisk portugisiske malte flisene. Det er ikke bare fasadene man har brukt mye tid på å dekorere. Ofte er også gatene dekket med vakkerbrostein lagt i abstrakte mønster.

Lisboa er som en gammel falmende, litt slitt, men svært stolt dame som det er utrolig lett å sjarmeres av og elske!

Det sosiale programmet

Fredag 27. april

Klokken 15: 00 reiser vi fra Oslo Gardermoen med Portugals trivelige flyselskap TAP. Etter å ha spist et lite måltid om bord på flyet, lander vi drøyt fire timer senere (kl 18: 10, lokal tid) i Portugals hovedstad, Lisboa.

En buss tar oss den siste milen til vårt flotte hotell, Sofitel Lisboa, som ligger mitt på Lisboas paradegate Avenida da Liberdade.

Etter litt mingling går vi den korte biten til kveldens restaurant, Chafariz do Vinho. Navnet forteller at dette er en plass som konsentrerer seg minst like mye på vin som på mat. Og at middagen avsluttes med et glass portvin, er vel åpenbart!

foto: Yay Micro.

Lørdag 28. april

Kurs, med kaffepause og lunsj.

På ettermiddagen møter vår trivelige lokale guide Marta opp for å vise oss rundt på en ca. tre timers tur i byen (i buss og til fots). Vi kommer naturligvis til å besiktige de viktigste severdighetene; klosteret Moisteiro dos Jerónimos, Torre de Belém, Elevador Santa Justa og Praca dos Restauradores med sin utrolige togstasjon, og i tillegg få høre hvorfor byen, på sin lille fjellrike overflate, er så fantastisk variert.

Kveldens middag spiser vi på restaurant Ribaduoro. Etter dette er kvelden langt i fra slutt. Nå skal vi nemlig fordype oss i den melankolske portugisiske folkesjelen; vi går til Marquês da Sé for å høre på fado!

Søndag 29. april

Kurs, med kaffepause og lunsj.

Sent på ettermiddagen reiser vi ned til Azeitao. Ved denne lille byen har man produsert vin, med godt resultat, siden romertiden. Vi besøker den berømte vinprodusenten Jose Maria Fonseca hvor vi spiser middag og smaker på noen av stedets viner.

Mandag 30. april

Kurs, med kaffepause. Rett før lunsj avsluttes kurset.

Lisboa har en bedagelig sjarme, et fantastisk lys og et behagelig stille tempo. Det er en by man langsomt synker inn i. Så den beste måten å komme - denne ikke så europeisk hovedstadaktige europeiske hovedstad (!)- inn på livet, er å gå på oppdagelsesferd på egenhånd. Og derfor får alle nå tid til å gjøre akkurat det!

Om man siden velger å spise en lang lunsj, eller gå rundt på byens museer, på oppdagelsesferd i de gamle kvartalene eller shoppe nede i Baixa, er opp til hver og en å bestemme selv.

Tidlig på kvelden treffes vi igjen for å spise en spennende middag på Pedro e o Lobo.

Tirsdag 1. mai

Tidlig frokost og avreise til flyplassen. Flyet til Oslo letter kl 9: 10 og lander på Gardermoen kl 14: 15.

om man nå ikke velger å bli værende i Portugal og følge med på en liten reise - i vinet og historiens tegn - til Coimbra og Porto. I så fall hopper man, denne morgenen, i stedet inn på bussen og reiser nordover.

Nærmere detaljer om denne «post-kurs»-turen til Porto får man ved å maile til Li Axare; li@urbietorbi.se

Foto: Yay Micro

Kurset

I Lisboa får vi se hvordan byen er i dag med både gammelt og nytt flettet inn i hverandre. Det gjenspeiler også vår hverdag som tannleger hvor vi bygger på viten fra eldre tider i vår tids behandlingsprosedyrer.

«Det enkle er ofte det beste». Dette har vi hørt før, og det er en grunn for at det stadig blir gjentatt. En enkel prosedyre er lett å huske, derfor repeteres den enkelt og det gjøres sjeldnere feil. Høres det riktig ut? Da er dette kurset en reise til en enklere endodontisk hverdag for deg! Vi vil blant annet ta for oss disse punktene:

  1. Anatomiske landemerker som gjør det enklere og da også raskere å starte endobehandlingen

  2. Instrumenter du trenger for å åpne og trenge ned i kanaler

  3. Hvert rotkanalinstrument sin teknikk! Men vi har heldigvis noen tydelige fellestrekk.

  4. «Gadgets» eller nyttige «duppeditter»? Har du mange stående i skapet, så kan det være tid for å ta dem frem etter en gjennomgang av de nyttigste.

  5. Hvorfor trenger vi flere enn ett irrigasjonsmiddel? Har rekkefølge noe å si og hvordan/når disse brukes?

  6. Skal vi våge oss ut av komfortsonen og utfordre den kalde lateralkondenseringsteknikken? Det kan blir rent artig å fylle tenner etter dette.

  7. Hvordan skal vi sørge for at våre fylte kanaler ikke blir (re)infisert?

I løpet av dagene i Lisboa vil vår sprudlende kursgiver Unni Endal gi oss ny kunnskap i endodonti. Dette kobles sammen med historie, opplevelser og kultur formidlet av vår eminente guide Li Axare. Så nøl ikke, meld deg på og begynn straks å glede deg til en minnerik tur!

Påmelding

Påmelding gjøres via www.tannlegeforeningen.no, NTFs utenlandskurs 2012, Lisboa«

Påmeldingsfrist 27. januar 2012

OBS! Flyreisen er IKKE inkludert i prisen for kurset, - hver enkelt må derfor selv sørge for å booke flybilletter.

Nærmere opplysninger

Ta kontakt med Ann Kristin Engh Solem på e-post ann.kristin.solem@tannlegeforeningen.no