Grønn te beskytter tennene

FOTO: Yay Micro.

Japanske forskere har funnet at inntak av grønn te, med beskyttende antioksidanter av typen flavonoider og katechin, kan redusere risikoen for å miste tenner som følge av tannkjøttsykdom med hele 23 prosent. Da må du drikke minst fem kopper grønn te om dagen. Allerede ved inntak av én kopp om dagen er risikoen redusert med nesten 20 prosent.

Konklusjonene er trukket på bakgrunn av data fra the Ohsaki Cohort 2006 Study, der over 25 000 japanere mellom 40 og 64 år har besvart et spørreskjema der det spørres om hvor mye grønn te de drikker og hvor mange tenner de har mistet.

Studien er en observasjonsstudie, og funnene kan dermed ikke verifisere en hypotese. Likevel mener forskerne at funnene er biologisk troverdige. Forskerne ved Tohoku University Graduate School of Medicine mener likevel at resultatene er så tydelige at det er plausibelt at grønn te har en effekt på munnens bakteriemiljø.

Tidligere studier har antydet at det høye innholdet av katechin i grønn te kan hemme bakterier i munnen i å forårsake tannsykdom, ifølge forskerne. Mengden katechin er imidlertid avgjørende for virkningen. Eksperimenter har vist at konsentrasjonen skal være over 100 mg per 100 ml hvis det skal ha effekt. En typisk kopp grønn te inneholder et sted mellom 50 og 150 mg per 100 ml.