Tannhelsesekretær uten utdanning eller med annen utdanning

I veiledende avtale om lønns- og arbeidsvilkår for tannhelsesekretærer mellom privatpraktiserende tannleger og deres tannhelsesekretærer (også kalt mønsteravtalen), blir det forhandlet frem lønnsplasseringer på to ulike nivåer; henholdsvis med utdanning som tannhelsesekretær og uten utdanning som tannhelsesekretær.

Ikke sjelden ansettes hjelpepersonell uten utdanning eller med annen form for utdanning, mer eller mindre relevant for stillingen, men som ikke fører frem til tittelen tannhelsesekretær. Tannhelsesekretær er en beskyttet tittel og skal etter at autorisasjonsordningen for tannhelsesekretærer ble innført bare benyttes av og om personer som innehar en autorisasjon som dette.

For enkelhets skyld benyttes ofte tannhelsesekretærtittelen som en samlebetegnelse for hjelpepersonellet som utfører denne typen arbeid i klinikken, enten de har autorisasjon eller ikke. Så også av NTF og motpartene i forbindelse med avtaleforhandlinger. Det er likevel grunn til å vise varsomhet med bruk av tittelen utad, slik at man ikke kommer i skade for å gi omverdenen feilaktig informasjon.

Vi anbefaler at hjelpepersonell som ikke har autorisasjon som tannhelsesekretær ansettes som tannlegesekretær, jfr kommentarene til Ansettelseskontrakt for tannhelsesekretærer. Det er imidlertid grunn til å merke seg at det kun er tittelen og ikke utførelse av arbeidsoppgavene som er beskyttet.

Dersom man benytter veiledende avtale til å regulere arbeidsforholdet mellom privatpraktiserende tannlege og tannhelsesekretær, vil sekretæren (minimum) ha krav på lønn som skissert i nivå to, kun dersom vedkommende har utdanning som tannhelsesekretær.

Lønnsnivå for sekretærer som har fått autorisasjon som tannhelsesekretær på bakgrunn av praksis, men ikke har gjennomført tannhelsesekretærutdanning og for sekretærer som har en annen form for utdanning som for eksempel utdanning som helsesekretær, må fastsettes på individuelt grunnlag av den enkelte arbeidsgiver. Merk også veiledende avtale § 9,1 hvor det står ..«Ved lønnsfastsettelsen skal det bl.a. tas hensyn til stillingens kompleksitet, den enkelte ansattes kompetanse, ansvar og resultatoppnåelse. Det bør også tas hensyn til autorisasjon, jf. lov om helsepersonell».

Lin MuusBendiksen 

seniorkonsulent, NTF