PÅ NETT

Forelesninger rett i lomma?

Det blir lettere å studere på forskjellige måter og tider. Norges tekniske og naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Universitetet i Stavanger er først på banen i Norge og gjør forelesninger gratis tilgjengelig på nettstedet iTunesU. Velrenommerte utenlandske universiteter, som f.eks. Oxford og Cambridge, er der allerede.

Universitetet i Bergen har fått innvilget søknaden sin omå delta på iTunesU og Universitetet i Oslo skal også ha planer om det samme. Universitetet i Tromsø sier på sine nettsider at de foreløpig ikke har planer i denne retningen.

Andre tilbyrdere av akademisk innhold på Internett, er YouTube Education og Academic Earth.

YouTube og rekruttering

Det naturvitenskapelige fakultet ved Københavns Universitet har det siste året doblet antallet utenlandske studenter og tilskriver mye av æren studentenes egne YouTubefilmer. Små videosnutter laget av studentene selv, legges ut på nettstedet YouTube og blir tilgjengelige for hele verden.

– Filmene har hatt en overveldende effekt, uttaler universitetets kommunikasjonsdirektør Joakim Groth til Information.dk

De er et resultat av videokonkurransen «Moving science» hvor studenter blir oppfordret til å slippe den indre filmregissisør fri og lage film om hvordan det er å lære naturvitenskap ved Københavns Universitet. Det er premier til vinnerne for 50 000 kroner. En av vinnerfilmene er vist mer enn en million ganger på YouTube og forskjellige Facebooksider.

På Universitetet i Bergen har en også etablert en egen YouTubekanal hvor en kan se hvordan studentlivet arter seg. Utdanningsavdelingen er ansvarlig for de rundt 15 filmene som er lagt ut, og det er studenter ved film- og Tvproduksjonslinja på Infomedia som har laget dem. Filmene skal brukes i forbindelse med studieopptak o.l. utover året.