Tilbakeblikk

1960

Prisoppgave

Bergens Tannlægeforening innbyr i anledning Vestlandsmøtets 25 års jubileum til besvarelse av følgende prisoppgave:

«Aktuell kariesprofylakse og propaganda. Hva kan standen og den enkelte tannlege i dag gjøre.»

Prisbeløpet er kr. 1000. Besvarelser av oppgaven må være sendt Bergens Tannlægeforening, Bergen, innen 1. juli 1960.

Januar 1960, hefte 1

1910

Gammel og ny skole i orthodontia

Vi kjenner alle udtrykkene den «gamle» og den «nye skole» i orthodontia mest fra den skarpe kamp, som har staaet i Amerika gjennem en del aar mellem dem, der forfægter de forskjellige anskulelser, der karakteriserer disse «skoler».

Her hos os er ikke disse modstridende anskuelser komne saa skarpt frem; men de findes, det ser vi, idet de praktiseres over det hele land i al stilhed. Derfor mener jeg, at en utredning af og diskussion om de vigtigste punkter i denne strid er fuldt aktuel hos os og vil have sin nytte. Muligens kunde det bidrage til at kaste klarhed over noget i denne for os saa vigtige specialitet. (Fra lærer i «orthodontia», Sverre Glads foredrag på NTFs møte i Bergen juli 1909.)

Januar 1910, 3die hefte

2000

Vil ha slagkraftig forening

Tannlegeforeningens nyvalgte president feier inn som ny kost. Han vil ha en effektiv, slank og slagkraftig organisasjon som kan tale tannlegenes sak overfor myndigheter og politikere. – Vi har kommet alt for sent inn i beslutningsprosessen og dermed mistet vår mulighet til å påvirke, sier han. Carl Christian Blich har ennå ikke gitt opp kampen mot den nye tannlegeutdanningen i Tromsø, men han frykter at slaget kan være tapt allerede.

– I denne saken har vi vært for naive, sier han. – Tannlegeforeningen var i utgangspunktet positiv til utvalget som skulle se på tannlegebehovet i Norge fram til 2030, men vi burde reagert da det ble klart at utvalget stort sett bestod av folk fra Universitetet i Tromsø.

Januar 2000, nr. 1