Jeg tror, jeg tror – på sommeren

Dette var min farfars yndlingsmelodi. Han var svært glad i den lyse årstid, og alltid veldig flink til å bruke sommeren godt. Han fant på alt mulig rart. Rarere og rarere ble det, jo eldre han ble. Som for eksempel å ro rundt i en liten jolle, fra sted til sted, hele sommeren, med en stor og ikke så veldig pen selvbygget husbåt etter seg.

Nå overtar jeg som ansvarlig redaktør av Tidende, og starter med et sommernummer. Det er en begynnelse like god som noen.

Sommeren og sommerferien er viktig for oss nordmenn. Men for et par år siden snakket jeg med en mann etter at sommerferien var over, som fortalte at han etter mange år uten, for én gangs skyld hadde forsøkt seg på ferie. Det var det verste han hadde opplevd. Han visste ikke hva han skulle finne på. Etter én dag var han tilbake på jobb. Han er tannlege.

Jeg tror ikke dette er gjengs for norske tannleger. Det bør ikke være det. For sånn skal det ikke være. Man skal helst kunne unne seg en god og lang sommerferie. Det er ikke noe galt i å koble av. Det kan føre til mye godt, og kanskje noe helt uventet.

Jeg håper at din sommerferie blir riktig fin i år, og akkurat sånn som du liker den. Enten du er av typen som vil ha alt planlagt fra ende til annen, eller blant dem som avskyr planer, og helst bare vil ta alt som det kommer. Kanskje du skal være aktiv, reise hit og dit og gjøre mange ting, eller kanskje du bare skal rusle rundt der du er og ta livet helt med ro.

I dette sommernummeret skal vi, tradisjonen tro, møte en håndfull tannleger som forteller hva de driver med i fritiden. Noen har vi oppsøkt, andre har bidratt på eget initiativ. Uten disse bidragene hadde det kanskje ikke blitt noe sommernummer. Redaksjonen sier tusen takk til alle som har levert og alle som har stilt opp.

Noen har stiftet nærmere bekjentskap med vår tids gjennomregisserte konseptbaserte TV-underholdning, og noen har gått til filmen. Sommeren er ofte nokså TV-fri for de fleste av oss. Det kan være like greit.

Å oppleve glede er noe annet enn å la seg underholde. Det bør imidlertid ikke stoppe en fra å se nærmere på om en festival kan være noe. Musikkfestivaler foregår hele sommeren, over alt og på det minste skjær. Og ta deg gjerne en tur på kino. Vi forteller hva som går i sommer. Noen liker å lese. De kan lese hva de vil – og de som vil kan få noen tips her hos oss.

Ellers er det bare å gjøre som du vil, når ferien kommer. Kunsten er å klare nettopp det, samtidig som alle rundt en også har det bra. Får du til det innimellom, er du god.

Akkurat i dag regner det her. Sånn er livet, og slik er sommeren også. Men jeg tror, jeg tror – på sol igjen.

God sommer!

Ellen BeateDyvi