§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.

Taushetsplikt og inkasso

Når jeg skriver ut faktura til pasientene mine, så vil det ofte fremkomme hvilken behandling disse har fått. I noen tilfeller så betaler ikke pasienten, selv etter flere purringer fra meg. Jeg har da sendt kopi av faktura til mitt inkassobyrå. Nå hevder en av mine pasienter at dette er brudd på taushetsplikten, stemmer dette?

Svar: Ja, det er nok riktig at pasientopplysninger, som for eksempel behandlingstype, vil være underlagt taushetsplikt etter hovedregelen i helsepersonelloven § 21. Som helsepersonell skal du hindre at andre får «…adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold…». Inkassobyråer er ikke unntatt fra denne taushetsplikten. Det du må gjøre er å «sladde» (skjule) disse opplysningene før du sender kopi av fakturaen til inkassobyrået.