Forskning i medisin og biofag

Informativ lærebok for alle som vil forskePetter Laake, Bjørn Reino Olsen, ­Haakon Breien Benestad, redaktører:

Boken er skrevet for doktorgradsstudenter innen medisinsk og biofaglig forskning. Behovet for en slik lærebok oppsto da man vedtok en omlegging av den nors­ke doktorgraden. Omleggingen innebærer at doktorgradsstudentene skal ha en vitenskapelig grunn­utdan­ning som skal danne basis for de­res videre forskning. Grunnutdanningen forutsetter at studentene skal tilegne seg kunnskap om blant annet vitenskapsteori, etikk, sta­ti­stikk og forskningsmetode. Boken er skrevet av fors­kere ved Universitetet i Oslo, og forfatterne har lagt ned et stort arbeid i å systematisere og komprimere kunn­skap som vanligvis finnes i temabøker innen hvert enkelt emne.

Førs­te utgave av boken kom i 2004, og i 2007 kom den engelske utgaven av samme bok. Den nors­ke utgaven er nylig utkommet i revidert utgave (2008). Boken er på totalt 538 sider og er oversiktlig bygget opp med tema som reflekterer de ulike emnene i forskerutdanningen. Kapitlene som omhandler vitenskapsteori, etikk, planlegging av forskningsmetode, litteratursøk og vitenskapelig kommunikasjon er ­høyst aktuelle for alle forsk­ere. Her gjennomgås systematisk grunnleggende kunn­skap som er nødvendig for å komme i gang med et forskningsprosjekt. I metodekapitlene gis en oversikt over prinsipper for basale metoder brukt innen ulike retninger av medisinsk forskning. Innen basalbiologiske forskningsmetoder gis molekylærbiologi en bred og grundig omtale, mens det store spekteret av andre laboratoriemetoder knapt er gitt noen plass. Dette kan ha sin årsak i at molekylærbiologiske metoder er moderne og fremtidsrettet, men samtidig har man i en slik bok som denne en mulighet til å gi leserne et innblikk i pro­ble­mer knyttet til disse metodene, slik det er gjort i andre metodekapitler. Boken inneholder et meget systematisk kapittel om bruk av dyremodeller og tar så for seg metoder brukt innen klinisk forsk­ning og epidemiologisk forsk­ning. Bokens siste kapittel omhandler søk­nad om forskningsmidler og gir en oversikt over de mest aktuelle kildene der man kan søke­ om forskningsmidler.

Boken er meget godt egnet for målgruppen. Den gir et godt grunnlag for å komme i gang som forsker, men bør følges opp med mer fordypende lesing tilpasset hver enkelt ph.d.-student. Boken formidler også holdninger som er viktige for studentene å ta med i sin videre karriere. For eksempel kan man lese på side 239 under kapittelet Basalmedisinsk forskning: Hemmelighold skaper ikke høyverdig basalforskning. Åpenhet, intellektuell generøsitet og fri utveksling av ideer, informasjon og reagenser kreves for at spennende, ­innovativ vitenskap skal bli til.

At forlaget også har laget en en­gelsk ver­sjon av boken, er meget prisverdig og faktisk også en forutsetning for at boken kan utnyttes som tiltenkt, ettersom vår forskerutdannelse er internasjonal og åpen for studenter uten norsk som morsmål.

Boken benyttes ved fors­ker­utdan­nin­gen innen odontologi og medisin ved to av ­våre læresteder med tannlegeutdanning (Oslo og Bergen). Jeg vil også anbefale boken for andre som driver eller er interessert i forskning, og som kan ha behov for en grunnleggende og systematisk bok innen dette tema.

Anne ChristineJohannessen 

Oslo: Gyldendal Norsk Forlag AS; 2008. ISBN 9788205311152

En­gelsk utgave: Research Methodology in the Medical and Biological Sciences. Eds.: Laake P, Benestad HB, Olsen BR. Academic press; 2007. ISBN-13: 978-0123738745