§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.

Spørsmål

Jeg har en tannhelsesekretær som fyller 60 år. Jeg har hørt at vedkommende da har krav på en ekstra ferieuke, men jeg mener også å ha hørt at det bare er hvis man blir 60 år innen en gitt dato. Hvordan er disse reglene?

Svar: Det er helt riktig at arbeidstakere har krav på en uke ekstra ferie fra og med det året de fyller 60 år. Dette står i ferieloven § 5 nr. 2. Tidligere var det slik at man måtte fylle 60 år innen 1. september for å ha denne rettigheten. Det er nok det du har hørt om, men slik er det altså ikke lenger.

Ferieloven ble endret med virkning fra og med 1. januar 2009, og en av endringene innebærer at arbeidstaker vil ha krav på ekstra ferie fra og med det året vedkommende blir 60 år. Rettigheten oppnås nå helt uavhengig av hvilket tidspunkt på året man blir 60 år.

Mange tannleger har avtalt at mønsteravtalen skal gjelde for tannhelsesekretærene og som del av den inngår en avtalefestet rett til en femte ferieuke. For ordens skyld opplyses at den lovbestemte retten til en ekstra ferieuke for personer over 60 år uansett kommer i tillegg til dette. Tannhelsesekretærer som er omfattet av mønsteravtalen oppnår dermed rett til en 6 ferieuke fra og med det året de fyller 60 år.

Arbeidstaker over 60 år bestemmer selv tiden for avvikling av ekstraferien, med mindre annet er avtalt. Arbeidsgiver skal gis minst to ukers varsel før tilleggsferien tas ut.

Arbeidsgiver må også huske på at den ekstra ferieuken får innvirkning på beregning av feriepengene. For å dekke opp den ekstra ferieuken for arbeidstaker over 60 år skal prosentsatsen forhøyes med 2,3 prosentpoeng.