§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.

Legebesøk i arbeidstiden

Jeg har en tannhelsesekretær som arbeider i 60 % stilling. Når hun med jevne mellomrom avtaler time hos legen er det - slik jeg oppfatter det - så godt som alltid på en av de avtalte arbeidsdagene. Jeg vil ikke være urimelig og har ikke noe i mot å gi henne fri hvis hun i ny og ne må til lege på en arbeidsdag, men når jeg opplever at det så systematisk avtales time på arbeidsdager så synes jeg det er urimelig, og lurer jeg på hva jeg kan gjøre?

Svar: I Innledningsvis nevnes at jeg går ut fra at spørsmålet ditt gjelder planlagte legebesøk og ikke akutte situasjoner.

Svaret på spørsmålet avhenger av om du og tannhelsesekretæren i arbeidsavtalen har avtalt at «Veiledende avtale mellom privatpraktiserende tannleger tilsluttet NTF og deres tannhelsesekretærer» – mønsteravtalen - skal gjelde eller ikke.

Jeg tar først for meg situasjonen dersom dere ikke har avtalt at mønsteravtalens innhold skal være del av arbeidsbetingelsene. I så fall gjelder arbeidsmiljølovens alminnelige regler. Loven inneholder ikke noen bestemmelse som gir ansatte rett til permisjon for å gå til legen i arbeidstiden. Dermed er det opp til deg å avtale med sekretæren om det skal gis fri ved legebesøk og hvordan det skal innrettes.

For de fleste gjelder imidlertid mønsteravtalen. Jeg vil derfor anta at dere - som de fleste andre - har tatt med i arbeidsavtalen at vilkårene i mønsteravtalen skal gjelde. I så fall finner du i avtalens § 13 nr. 2 en bestemmelse som fastsetter at det gis permisjon for undersøkelse, behandling og kontroll hos lege. Samme sted fremgår imidlertid at det dreier seg om tilfeller der det ikke er mulig å få time utenfor arbeidstiden. Da din tannhelsesekretær bare jobber 60 %, burde hun absolutt ha gode muligheter til å kunne avtale legetimer også utenom de dager hun arbeider. I ditt tilfelle kan du gjøre tannhelsesekretæren oppmerksom på bestemmelsen og be om at dere holder dere til den.