§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.

Har ansatte rett til røykepauser?

Hos oss er det en av de ansatte som røyker. Skulle gjerne ha sett at hun ikke gjorde det, og har prøvd å motivere til røykeslutt, men tross gode intensjoner fra begge parter har det ikke lykkes. Nå er saken den at vedkommende tar flere røykepauser i løpet av dagen og at de andre må dekke opp for henne. Det begynner å bli misnøye med dette. Jeg vil ikke nekte henne å røyke, for eksempel i lunsjen. Hva kan jeg som arbeidsgiver gjøre?

Svar: I Arbeidsmiljøloven inneholder ingen særskilte regler om røykepauser. Det vil omfattes av den generelle retten til pauser der arbeidsmiljøloven § 10-9 fastsetter at:

«Arbeidstaker skal ha minst én pause dersom den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Pausene skal til sammen være minst en halv time hvis den daglige arbeidstid er minst åtte timer. Dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen eller der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden. Når forholdene gjør det nødvendig, kan pausen forskyves.»

Det absolutt vanligste er som kjent å gjennomføre pausen som en halvtimes lunsjpause midt på dagen. Hvis den ansatte vil røyke, kan en del av lunsjpausen benyttes til dette, slik du også nevner – naturligvis på et sted der røyking er tillatt. Egne røykepauser er ikke noe lovfestet krav. I utgangspunktet kan du nekte særskilte røykepauser. Enkelte arbeidsgivere har også fastsatt røykeforbud i arbeidstiden. Jeg skjønner at det ikke er målsetningen for din del. Om egne røykepauser skal tillates, og i hvilket omfang de eventuelt skal tillates, er derfor opp til deg. Det nærliggende alternativet for din del er å bli enig med den ansatte om at kun et bestemt antall røykepauser tillates, og at disse kun skal tas til tider som kan innpasses i arbeidet.