Nordental 2009

Utstillingen er for mange det viktigste på et landsmøte. Foruten å være en sosial arena, gir utstillingen oss mulighet til å finne interessante nyheter, store eller små.

Og når produsenter og leverandører i tillegg byr på gode messerabatter sier det seg selv at Nordental blir godt besøkt.

Årets Nordental var laget over samme lest som de siste årene. En slags Kølnmesse i lommeformat.

Selv om temaet for årets jubileumslandsmøte var trender og etikk var det vanskelig å finne noen sterke trender på messen.

Dental Sør viste frem et PC-tastatur med hel glassoverflate. Den justerbare touchteknologien og fravær av mus gjør denne til et åpenbart fremskritt rent hygienemessig.

Klinikkbelysning med kombinasjon av lysrør og LED-lampe som langsomt skifter farge var en annerledes nyhet som ble påstått å virke avslappende for pasientene.

Norsk Dental Depot (NDD) viste frem den nye kompaktmodellen fra VistaScan. Enklere å bruke og bare halvparten så stor som de vanlige skannerne.

Planmecas nye røntgensensorer var smekrere enn tidligere og koblingen til kontrollboksen skjer nå magnetisk.

Men mest spennende hos NDD var nok E4D. Et komplett utstyr for digitale avtrykk med laserskanner og videre for fresing av metallfrie innlegg, fasetter og kroner i en seanse.

Sessler kommer alltid i skyggen av mer spennende utstyr, men er ikke mindre viktig av den grunn. Det er tross alt den vi sitter på når vi jobber. Bardum viste frem et fargerikt knippe med gode sessler som kan anbefales.

Technomedics hadde forlatt fiberoptikk og brakte lys til mikroskopet gjennom en væskefylt kabel (med hemmelig innhold ). Lysstyrken var fantastisk og kan sammenlignes med xenonlysene vi har på bilen.

W&H Nordic bød på en ny generasjon ultralydverktøy til scaling som de beskjedent markedsfører under betegnelsen NO PAIN. Den sveitsiske produsenten EMS har minst 25 år på baken med denne typen utstyr så dette kan være en godbit.

På hygienesiden var som vanlig Oral-B til stede. De har produsert et demo-kit som burde være interessant for de fleste tannleger. Vi blir jo nesten daglig spurt av våre pasienter om det er lurt å bruke elektrisk tannbørste og med dette demo-kitet kan vi vise dem hvordan.

Unident satset blant mye annet på nye og bedre sensorer til røntgen. De tilbød i tillegg en leieavtale med full servicegaranti i hele leieperioden.

Unident fikk prisen for beste stand på Nordental. En meget fortjent pris til et firma som hadde lagt betydelig arbeid i sin presentable og hyggelige stand.

3M ESPE er toneangivende på flere fronter. En lekker LED-herdelampe, Elispar S10, med svært gode spesifikasjoner ble vist på messen. Meget kort herdetid. Rent hygienisk er den optimal blant annet fordi den har ståloverflate.

Men Lava-konseptet er kanskje det tydeligste eksempelet på 3M ESPES innovative tenkning. Og et tett samarbeid mellom 3M ESPE og Proteket har nå resultert i Skandinavias første produksjonssenter for LAVA zirkoniumsdioksid.

Dette er spennende fordi all tilgjengelig teknologi blir anvendt samlet og en digitalisert hverdag i protetikken rykker stradig nærmere. LAVA –zirkonium setter trolig ny standard for passform. Følg med!

Som nevnt fikk Unident fortjent prisen for beste stand. Men også Proteket og Dentalforum as ble nominert og fortjener ros. Dentalforums stand med flygel og vakker musikk og dertil en usedvanlig hyggelig servering var utstillingens lille paradis.

NTF hadde som alltid sin informasjonsstand og i tråd med årets tema Trender og etikk, hadde NTF et eget etikkhjørne for kommunikasjon med medlemmene om etiske problemer. Et viktig og helt sikkert nyttig tiltak.

Helfo var også representert med en stand for å kunne besvare spørsmål om tenner og trygd. Selv om alt har blitt enklere er det nok ikke så enkelt likevel.

Nordental i jubileumsåret var slik vi ventet at den skulle være og den skilte seg ikke ut fra tidligere utstillinger, hverken på den ene eller andre måten. Men mange syntes det var i varmeste laget inne i messehallen, så her er det et lite forbedringspotensial.

Dental Sør.

Norsk Dental Depot.

Sessler fra Bardum.

Planmeca.

Herdelampe fra 3M Espe.

W & H Nordic.

Oral B.

Unident.

NTFs etikkhjørne.

Tekst og foto:
KjetilReppen