Praktisk om direkteimplantasjon

D. Buser, D. Wismeijer, U. Belser, editors:

ITI Treatment guide, Volume 3: Implant Placement in Post-Extraction Sites. Treatment options

Med rask økning av tannleger som utøver implantatprotetikk er det viktig med kliniske veiledere som legger standarder for behandlingen. International Team for Implantology (ITI) har tatt på seg oppgaven å lage en serie oppdaterte veiledere basert på internasjonale konsensuskonferanser. Den første boken diskuterte forskjellige forhold ved enkelttannserstatninger, volum to presenterte essensen av en protokoll om implantatbelastning og den foreliggende boken beskriver status for direkte innsetting av tannimplantat i ekstraksjonsalveolen. Konklusjonene er fra en ITI consensuskonferanse i 2003, men er oppdatert i forhold til senere litteratur. De tre første av bokens seks kapitler tar for seg prinsippene ved slik behandling og de øvrige beskriver kasuistikker ganske detaljert. Boken blir dermed en blanding av en lærebok og et kirurgisk/protetisk atlas.

Boken er rikt illustrert og bildematerialet er av ypperste klasse. Tekstene er korte og konsise, med vekt på planlegging ut fra protokollen. Viktigheten av nært samarbeid mellom kirurg, protetiker og tanntekniker gjennom hele behandlingssekvensen poengteres. Her fremgår i tabellform de enkle behandlinger og behandlinger med større utfordringer og kanskje mer usikre resultater. Det samme gjelder årsak og behandling av komplikasjoner.

Innsetting av tannimplantat direkte etter ekstraksjon er blitt en etablert og dokumentert behandlingsform, men krever annen kunnskap enn standard behandling. Dette er en bok på 200 sider som dokumenterer det vi vet om direkteinnsetting og som illustrerer med bilder og tekst hvordan vi skal gå frem i det enkelte kasus. Boken er en verdifull guide i avgjørelse om direkte innsetting av implantater, tidlig belastning eller kanskje følge prinsippene om senere belastning.

Boken anbefales som hendig og praktisk manual når direkteinnsetting av tannimplantat i ekstraksjonsalveole planlegges.

KnutTornes 

Berlin: Quintessence Publishing Co, Ltd 2008. 202 sider. ISBN-978-3-938947-12-8