§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.

Krav om sluttattest?

Vår sekretær har sagt opp sin stilling ved vårt tannlegekontor. Vi har over noe tid hatt et litt anstrengt samarbeidsforhold som skyldes vår misnøye med hennes arbeidsutførelse med mer.

I forbindelse med søknad på nye stillinger krever hun nå å få en attest – og at denne skal være positiv. Har hun krav på sluttattest og bør jeg være mer positiv enn det er grunn til?

Svar: I henhold til arbeidsmiljølovens § 15–15 har din sekretær krav på skriftlig attest fra deg. Hun har imidlertid ikke krav på noe mer enn en nøytral attest. Attesten skal inneholde opplysninger om arbeidstakers navn, fødselsdato, hva arbeidet har bestått i og om arbeidsforholdets varighet. Du trenger ikke si noe om hvorvidt hun har utført arbeidet tilfredsstillende eller ikke. Som arbeidsgiver bør du også være forsiktig med å være mer positiv i attesten enn det er grunn til.