Dental Bleaching

Martin Kelleher:

Denne boken inngår som nr. 38 i Quintessentials-serien om «Operative Dentistry». Bokens forfatter arbeider ved Kings College i London. Han er også en erfaren praktiker med spesialistutdannelse. Forfatteren henvender seg til praktiserende tannleger og studenter, og boken er bygget opp som en liten lærebok med ni oversiktlige kapitler og svært mange illustrative kliniske bilder.

Den starter med å forklare hva som skjer kjemisk når misfarget tannsubstans blekes, og sikkerheten ved bruk av blekemidler i munnhulen blir omtalt. Videre tar forfatteren for seg indikasjoner for tannlegestyrt hjemmebleking. Teknikken og utforming av skjeen forklares nøye.

Avitale, misfargede fronttenner er behandlet i et eget kapittel. Det er flere måter å bleke disse på, og her beskrives også teknikker som vanligvis ikke brukes her i landet.

Problemer ved bleking av tenner med spesielle, vanskelige misfarginger blir også diskutert. Vi lærer om årsaker til slike fargeforandringer og viktigheten av riktig diagnose.

Videre er teknikken ved klinikkbleking og denne metodens fordeler og ulemper beskrevet. Eventuell bruk av lys og varme diskuteres. Blekeprodukter som pasienter i mange land kan kjøpe over disk, bruk og effekt av disse, samt mulige problemer tas også opp.

Forfatteren stiller så de vanligste spørsmålene vi pleier å få av pasienter. Disse besvares på en enkel måte og kan således lette den praktiserende tannleges diskusjon med pasienten. Skriftlig informasjon til pasienten som tannlegen bør utarbeide blir også tatt opp. Det siste kapittelet diskuterer komplikasjoner ved bleking, og noen kontraindikasjoner blir så vidt berørt.

Boken er skrevet på lettlest engelsk, og den er oversiktlig og rask å slå opp i. Formatet er litt større enn A-5, med stive permer og god papirkvalitet. Hvert kapittel starter med et klart formulert læringsmål og slutter med en referanseliste. De mange kliniske fargebildene er illustrative og tjener som gode eksempler på hva som er mulig å oppnå. Behandlingen som forfatteren anbefaler, er på de aller fleste områder i tråd med det vi underviser ved Det odontologiske fakultet i Oslo. Tidsperspektivet ved bleking og mengde blekemateriale kan avvike noe fra det vi er vant til å anbefale her i landet, og vi blir også presentert for enkelte detaljer ved behandlingen som er uvant for oss. Det eneste jeg savner er et litt mer utdypende kapittel om kontraindikasjoner.

Etterspørselen etter estetisk tannbehandling, og spesielt bleking, er som kjent fremdeles økende. Noen tilsvarende bok om dette populære emnet tror jeg ikke er på markedet. Den koster dessuten ikke mer enn ca. 300 kroner, og boken kan absolutt anbefales til alle tannleger og studenter som vil vite mer om bleking.

Nina RyghThoresen 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2008. 127 sider, 181 illustrasjoner, 4 tabeller. ISBN: 978-1-85097-131-3