Internasjonal skepsis til norsk amalgamforbud

I en gjesteleder av professor emeritus og materialekspert Derek W. Jones i Journal of Dental Research (JDR), kommentert av president Deborah Greenspan i International Association for Dental Research (IADR), stilles det kritiske spørsmål ved det norske forbudet mot kvikksølv i produkter, og konsekvensen dette har for tannlegepasienter, ikke bare i Norge men også i de landene som nå vil følge Norges eksempel.

Jones innleder med å si at offentligheten de siste 20 årene er blitt bombardert med sensasjonelle, forvirrende og misvisende medieoppslag om helsetemaer koblet til amalgam. Den offentlige opinion er blitt påvirket og endret av ikkevitenskapelige minoritetskrefter, som er blitt hjulpet frem og støttet av medienes sensasjonsiver, hevder Jones, og sier videre at mobiliseringen av irrasjonell offentlig angst er strategien til lobbyistene som har presset styresmakter til å forandre politikk. Jones’ poeng er at regjeringer heller må støtte seg til vitenskapelig forskning og basere sin helse- og miljøpolitikk på sunn vitenskapelig fremstilt kunnskap. Odontologi er en vitenskap som bør bringe riktig kunnskap om amalgam frem til styresmaktene, mener Jones, og slakter deretter punkt for punkt den norske regjerings forbud mot bruken av amalgam som fyllingsmateriale.

Lederen og kommentaren kan leses i sin helhet på www.iadr.com under tittelen JDR Editorial Denounces Norwegian Ban on Dental Amalgam.