Tilbakeblikk

1908

Skolebørns tænder

Kollega Christensen i Skien har etter oppfordring om å meddele Tidende hva man har utrettet for å spre kjennskap til «tændernes pleie», sendt inn leserbrev, og vi sakser litt fra dette:

«For ca. 15 aar siden forfattet jeg en liden brochure, som jeg lod trykke, og uddelte ca. 4 000 st. til skolebørnene i de nærmeste distrikter og byerne i Skiensfjorden. Dette hadde jeg liden glæde af, da det af folk, hvem man ikke skulde tiltro saadant, blev opfattet som reklame.»

Christensen fikk ikke med seg kollegene i området på en undersøkelse av tennene til nærmere 1 900 barn, men ønsket likevel å gjøre noe: «....jeg fant imidlertid, at noget maatte gjøres; en brochure, noget i lighed med den første, blev forfattet og uddelt i ca. 10 000 exemplarer. Denne gang havde jeg mer glæde af mit arbeide hermed, idet jeg har faaet takkeskrivelse baade fra privatfolk og skoleautoriteter.»

Februar – Marts 1908, 4de hefte

1958

Doktordisputas ved Norges Tannlegehøgskole

Den 25. januar i år forsvarte cand.odont. Stig Schultz-Haudt sin avhandling «Observations on the Acid Mucopolysaccharides of Human Gingiva» for den odontologiske doktorgrad. Akten som fant sted i Auditorium nr. 2 og ble ledet av rektor professor Lossius, må betegnes som en virkelig begivenhet i Norges Tannlegehøgskoles historie idet det var den første doktordisputas i Høgskolens regi.

De tannleger som hittil har tatt sin doktorgrad, elleve i tallet, er alle kreert til doctor philosophiae ved Universitetet i Oslo. Flere av disse har igjen vært oppnevnt av Universitetet til å bedømme doktoravhandlinger og også opptrådt som opponenter ved de etterfølgende disputaser. Derved har odontologien fått sin tilknytning til og forankring i Universitetets vitenskapelige miljø, og det er vel nå bare rimelig og riktig at Tannlegehøgskolen begynner å bruke sin rett til å meddele doktorgrad i odontologi.

Februar 1958, hefte 2

1998

Hva er nødvendig tannbehandling?

NSTFs hovedstyre ønsker å få i gang en diskusjon av hva som er nødvendig og faglig forsvarlig tannbehandling. Opptakten til dette er en undersøkelse foretatt blant et utvalg av landets sosialkontorer høsten 1996. Resultatene fra undersøkelsen er publisert i Tidende nr. 1, 98. Hovedstyret er kommet frem til et forslag til faglige kriterier for nødvendig tannbehandling som kan benyttes ved tildeling av sosialstønad, men som også kan legges til grunn ved en eventuell utvidelse av folketrygdens bevilgninger til tannbehandling.

Før NTF går ut eksternt og anbefaler disse kriteriene, er det nødvendig å få i gang en diskusjon blant tannleger.

Februar 1998, nr. 3