Bone augmentation in oral implantology

Fouad Khoury, Hadi Antoun and Patrick Missika:

Omfanget av og indikasjon for tannimplantatbehandling er økende. Det samme er kravet til gode estetiske resultater av slik behandling. Manglende benmengde i alveolarprosessen skal ikke være til hinder. Derfor er rekonstruksjon og oppbygging av nytt ben i defekter og ved atrofi av kjevekammen blitt viktig som preprotetisk kirurgi, og er blitt et sentralt tema i fagtidsskrifter. Stadig utgis nye atlas og bøker om emnet. Den foreliggende boken, som er omfattende, er en mellomting mellom et kirurgisk atlas og en lærebok og tar seg av alt fra benbiologi til avanserte kirurgiske metoder for å øke benvolumet i kjevekammen. Den henvender seg først og fremst til kjeve-/oralkirurger, men bør også være av interesse for protetikere som ønsker en grundig innføring i mulighetene for kjevekamsoppbygging.

Bokens tre hovedforfattere er velrenommerte implantatkirurger og utgjør et tysk-fransk samarbeid. Med seg har de 20 delforfattere. Sammen presenterer de, i 16 kapitler, et stort og omfattende materiale om kjevekamsrekonstruksjon. Det meste dreier seg om bentransplantasjoner med forskjellige donorsteder, men bensubstitutter og biologisk benregenerasjon har også fått bred omtale. Boken er gjennomillustrert med flotte kliniske bilder. Etter hvert kapittel følger en solid referanseliste. Forlaget Quintessence er vanligvis en garanti for god layout, så også her.

I forordet sier forfatterne at boken er ment å presentere de forskjellige muligheter for benrekonstruksjon. Det gjør den, men med så mange medforfattere presenteres litt vel mange spesielle metoder, og flere må anses som kasuspresentasjoner. Det blir også en del gjentagelser i de forskjellige kapitlene. Omfattende kirurgi, som mye av dette er, vil gi komplikasjoner og belastninger for pasientene. Dette er viet et eget kapittel, men synes generelt å være noe nedtonet i forhold til anmelderens erfaring. Likevel er dette den boken i dag som i videste forstand dokumenterer, diskuterer og gir oppdatert kunnskap om rekonstruksjon av kjevekammen for implantatbasert protetikk. Boken anbefales derfor alle kirurger som utfører slik kirurgi. For protetikere vil boken ha en viss interesse, mens den blir for spesiell for allmennpraktikere og studenter.

KnutTornes 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2007. 436 sider. ISBN 13: 978-1-85097-159-7.