§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.

Må jeg akseptere avtale vedrørende nettannonsering?

For en tid siden fikk jeg et brev med spørsmål om oppdateringer av opplysninger om min tannlegepraksis. Jeg oppfattet det som fornying av informasjon i en telefonkatalog eller lignende og skrev under. Nå viser det seg at avtalen gjelder registrering i en internettbase som jeg ikke er interessert i. Ved nærmere gjennomsyn av «liten skrift» fremgår det at jeg må betale for tre år. Det vil i så fall koste meg nesten 25 000,- kroner. Er jeg bundet av en slik avtale?

Svar: For næringsdrivende er utgangspunktet at man er bundet av de avtaler man inngår. Det kommer jevnlig henvendelser til oss om lignende saker. Ofte har tannlegen fått en henvendelse der det skapes inntrykk av at det gjelder oppdatering av opplysninger. I en travel hverdag skriver tannlegen under eller svarer ja på telefon uten å sette seg godt nok inn i vilkårene, pris og relevans. Senere viser det seg at avtalen knytter seg til registrering i internettbaser – gjerne utenlandsbaserte – eller lignende som har liten eller ingen verdi for tannlegen. Det forventes at næringsdrivende setter seg inn i vilkårene før avtaler inngås. Derfor er avtalen som utgangspunkt bindende, men hvis du sa ja på feil grunnlag og kan vise til at du ble villedet av selger, er du ikke nødvendigvis bundet. Du må i så fall si fra til selger så snart som mulig og gjøre det klart at du ble villledet og ikke anser deg bundet av avtalen. Får du inkassokrav, må du si fra om at kravet er bestridt og begrunne det. Går saken videre kan du henvende deg til sekretariatet for råd. NHO har sammen med andre bransjeorganisasjoner laget en varslingsliste over firmaer som systematisk sender denne typen henvendelser. Listen samt råd for hvordan du forebygger og griper an eventuelle konflikter vil du finne på www.varslingslisten.no.