Pain management for older adults – a self-help guide

Thomas Hadjistavropoulos and Heather D. Hadjistavropoulos, editors:

Smerte er et hyppig forekommende symptom hos eldre, idet risikoen for å få smertefulle kroniske sykdommer øker med alderen. De vanligste årsakene til langvarig smerte er slitasjegikt i muskel- og skjelettsystemet, sykdommer som innbefatter kreft eller nevrologiske problemer, ulykker og senfølger etter operasjoner.

Den internasjonale foreningen for smerteforskning (IASP) har på eget forlag utgitt boken Pain management for older adults. (A self-help guide: Easy-to- follow techniques for managing your pain). Boken er utformet som en pasientmanual, der man kapittel for kapittel får råd om hvordan man skal håndtere sine kroniske smerteproblemer og samtidig øke sin livskvalitet. Selvfølgelig vektlegger boken nødvendigheten av medisinsk behandling, men budskapet er at analgetika og såkalte «pain-killers» ikke alltid er den mest optimale smertetilnærmingen.

Redaktørene har begge psykologibakgrunn. Deres ønske er å hjelpe eldre til å håndtere de psykiske konsekvensene av kroniske smerter, f.eks. depresjon og angst. Boken begynner med å fortelle hva smerte er og hvor ofte den forekommer. Man kan selv, ved hjelp av et avkryssingsskjema, kartlegge sine problemer. Deretter følger kapitler om smertens forhold til følelseslivet, sosial aktivitet, fysisk mestring, søvn, diett og medisinering. Til hvert kapittel er det knyttet øvelser og tiltak som man skal utføre og bevisstgjøres i forhold til. Det anbefales at man bruker minimum en uke på å «gjennomarbeide» og «fordøye» hvert kapittel.

Et typisk eksempel er en eldre mann med ryggproblem som ønsker operasjon, men som ingen ønsker å operere. Han blir tilbudt behandling som anbefalt i boken, der en fokuserer på hva vedkommende selv kan gjøre for å mestre smertene. Behandlingen dreier seg om å endre negative tanker, foreta avslappingsøvelser, oppsøke hyggelige aktiviteter, ha gode søvnvaner, søke samvær med venner og familie, bedre dietten, utføre mer fysisk aktivitet etc. Resultatet ble at pasienten etter behandlingen ikke ønsket noen operasjon fordi han var for travelt opptatt med hobbier, trening og familiesamvær. Forfatterne hevder at helsearbeidere alt for sjelden anbefaler denne type tiltak.

Til tross for høy forekomst og alvorlige konsekvenser av smerte hos eldre, viser flere studier at eldre får en dårligere smertebehandling enn yngre med tilsvarende sykdom og smerteintensitet. I siste del av boken diskuteres nettopp dette med spesiell vekt på problemene omkring kognitivt svekkede eldre som ikke evner å formidle sin smerte.

Boken er skrevet til og for eldre med kroniske smerter, men den anbefales også til smerterammedes familier og helsearbeidere. Av disse vil en anta at medisinere, psykologer, sykepleiere, fysioterapeuter, dietetikere og farmasøyter vil være de mest aktuelle yrkesgruppene.

Boken er på 201 sider. Den er herlig fri for vitenskapelig «sjargong», samtidig som det til hvert kapittel er knyttet vitenskapelige referanser. Den kommer i «paperformat», litt mindre enn A4-størrelse. Boken inneholder tydelige illustrasjoner i svart-hvitt som anskueliggjør alle øvelser. Den inneholder i tillegg flere selvevalueringsskjemaer.

For den vanlig praktiserende tannlege/tannpleier er boken for spesiell. Men for kolleger med interesse for smerteproblematikk, er dette spennende lesing.

Gunhild VesterhusStrand 

Seattle: IASP Press; 2008. ISBN-978-0-931092-70-1